FOTO: Portreti mladih bezrodnih individualaca/ki preispituju muški/ženski identitet

03. 08. 2014

o-SASHA-900Potaknut tragičnim incidentom nasilja i mržnje, projekt portreta “Bez roda” fotografkinje Chloe Aftel obasjava divnu složenost genderqueer i rodno neutralnih zajednica. Projekt je započeo nakon što je Sashu Fleischman(a), osamnaestogodišnju bezrodnu osobu iz San Francisca, zapalio suučenik dok je spavao/la u busu u novembru 2013. godine. Zlobna podvala je izazvala malu, ali općenarodnu raspravu u mainstream medijima o rodnim binarnostima i transrodnim identitetima te eventualno pokrenula niz događaja koji su poslali Aftel u Fleischmanovu/inu kuću da fotografira novu ikonu genderqueer mladih.

Snimanje koje je naručio San Francisco Magazine je jedno od zbirki portreta koji su postali dio serije Bez roda. Sastoji se od fotografija mladih individualaca/ki koji se ne definiraju niti kao muškarci, niti kao žene (i kojima je draža zamjenica “oni”). Aftelin projekt predstavlja stvarna lica i priče rodno fluidnih, birodnih i bezrodnih tinejdžera/ki i odraslih.

“Fascinantno mi je što postoji cijela grupa ljudi koja potiču raspravu o tome što je rod, i do određene granice, o tome što je ljubav i kako se izraziti”, Aftel je objasnila Vocativu. “Radi se o onome što vama odgovara.”

Osobe poput Eddie, Rain, Mark i Sarah su pozirale za Aftelin objektiv, često kako sjede u svojim spavaćim sobama ili ljenčare u kućama roditelja. Fotografije pokušavaju pružiti vizualan, ali ipak apstraktan odgovor na pitanja koja okružuju bezrodne individualce/ke dok oni/e gledaju u fotoaparat, ogledalo ili partnera/ku.

Afteline fotografije otkrivaju bez ikakvih naznaka “skale plavog i ružičastog“, mnoštvo facijalnih ekspresija i stavova koji nagovještavaju, ali ni u kom slučaju ne definiraju složen svijet identiteta.

“Ne radi se o tome da prihvatite obje strane, ili jednu stranu: već o tome da ne prihvatite nijednu stranu”, opisao/la je Micah u objavi na blogu, jedan/na od individualaca/koji/a je fotografiran/na. “Ne radi se o odsustvu roda, niti o tome da me nije briga za vlastiti rod. Baš suprotno – stvarno mi je stalo do mog roda, kako ga izražavam i percipiram. Imam rod, i to je neutralan rod.”

Nakon čina agresije, Fleischman je hospitaliziran/na na tri tjedna te je i dalje bio/la u zavojima za vrijeme Aftelinog snimanja. “I dalje se nisam navikao/la biti u središtu pozornosti“, Fleischman je izjavio/la za NBC News u decembru. “Velika je odgovornost biti predstavnik/ca cijele nebinarne rodne zajednice. Nadam se da ću biti sposoban/na da upoznam ljude s cijelim spektrom.”

Prema Nacionalnom istraživanju o diskriminaciji transrodnih osoba citiranoj na PolicyMicu, 78% rodno nekonformističkih osoba se mora nositi sa diskriminacijom u školama, 90% je pretrpjelo verbalno nepoštivanje na poslu, a 53% je doživjelo verbalno nepoštivanje na javnom mjestu. Bespotrebno je napomenuti da nacionalni dijalog koji okružuje rodno odsutne ili neutralne identitete ima dug put pred sobom, a fotografije poput Aftelinih ga održavaju na životu.

“Ako transrodni pokret samo djelimično uspijeva uvjeriti društvo da prihvati ljude koji su rođeni kao žena u muškom tijelu (i obratno), rodno neutralna zajednica na neki način zahtijeva nešto radikalnije; da društvo prihvati ljude koji svojom pojavom odbijaju muško – ženski poredak”, napisala je Rachele Kanigel za San Francisco Magazine.

Pogledajte fenomenalne fotografije!

Izvor: Huffington Post

Prevela: Mia Slavik

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!