Uganda: Srušen antigej zakon

04. 08. 2014

Izvor: www.usnews.com

Ustavni sud u Ugandi proglasio je krajem prošle sedmice nevažećim zakon kojim se kažnjavalo “promicanje homoseksualnosti” i obaveza prijavljivanja homoseksualnih osoba.

Uvođenje zakona izazvalo je veliku međunarodnu osudu i dovelo do otkazivanja humanitarne pomoći Ugandi. Sud smatra da prilikom izglasavanja nije postignut zadovoljavajući kvorum. Međutim, iako je Ustavni ukinuo novi zakon, i dalje ostaje na snazi stari, uveden još 1950. i ostatak britanske kolonijalne uprave, kojim se doživotnim zatvorom kažnjavaju “protuprirodni spolni odnosi”.

Jedna od glavnih LGBT aktivistkinja u Ugandi Jacqueline Kasha, izjavila je: Konačna presuda: Više nisam kriminalka. Ostvarili smo povijesni napredak za buduće generacije. Jedan od novinara koji je pokrenuo postupak za ispitivanje ustavnosti, Andrew Mwenda, rekao je nakon proglašenja zakona nevažećim: Retrogradni antigej zakon je mrtav, konačno mrtav.

Pobornici zakona nisu pretjerano oduševljeni. Tako pastor Martin Ssempa i dalje smatra da su SAD uvele sodomiju u njihovu zemlju, a da je ustavno odbacivanje zakona rezultat međunarodnih pritisaka. Danas, na dan presude, javno je molio da ne dođe do ukidanja zakona.

Međunarodne organizacije za ljudska prava mjesecima su isticale da je donošenje zakona dovelo do povećanja nasilja prema LGBT osobama, do nasumičnih uhićenja, otkaza i izbacivanja iz stanova. Zakon je, među ostalim, bitno ograničio pristup zdravstvenoj zaštiti LGBT osobama zbog straha od prijavljivanja.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon, pozdravio je rušenje anti-gej zakona u Ugandi smatrajući da je to veliki korak naprijed, javlja Pinknews.

U izjavi, Ban Ki-moon proslavio je presudu odajući počast zaštiti seksualnih orijentacija.

“Generalni sekretar pozdravlja presudu Ustavnog suda Ugande i zaustavljanje anti-gej zakona te države. To je pobjeda pravde. Odaje počast svima onima koji su pridonijeli ovom koraku naprijed, ponajprije braniteljima ljudskih prava iz Ugande koji su javno progovarali, ponekad i na veliki lični rizik. Ban Ki-moon poziva na daljnje napore ka dekriminalizaciji istospolnih odnosa i proziva stigmu i diskriminaciju, protiv lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans* osoba, koji opstaju u Ugandi. Podsjeća na to da je svima dodijeljeno pravo uživanja osnovnih ljudskih prava te život u dostojanstvu, bez diskriminacije.”

Izvori: www.pinknews.co.uk, queer.hr, lori.hr

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!