FOTO: Želimo Merlinku 365 dana godišnje!

31. 01. 2017

Piše: Azem Kurtić
Foto: Marija Vuletić, Azra Numanović

Završena je peta Merlinka, a dok već odbrojavamo do januara 2018. godine, u isto vrijeme sumiramo utiske i shvatamo da je Merlinka postala veoma važan događaj za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini. Merlinku je ove godine posjetilo preko 500 ljudi. Došli/e su one/i koje/i žele biti slobodne/i, one/i koji žele dati svoju podršku zajednici, i sve/i dobronamjernice/i kojima ljubav znači ljubav, bez obzira u kojem obliku dolazi.

U toku Merlinke, razgovarali smo sa LGBTI osobama i pitali ih šta im znači Merlinka. Prva s kojom smo razgovarali bila je Belma Kobilj, koja nam je, nakon što smo upitali kako da je potpišemo, odgovorila: “Imenom i prezimenom, da budem vidljiva!”

“Merlinka predstavlja mnogo više od festivala queer filma, to je i festival slobode queer osoba, tokom kojeg možemo odbaciti naše probleme i strahove, skinuti svoje maske i biti ono što jesmo. To je događaj na kojem se osjećam sigurno, okružena sa toliko ljubavi i podrške, događaj ispunjen takvom vrstom pozitivne energije koja ostaje sa mnom i dugo nakon završetka festivala. Živimo u društvu u kojem smo često nepriznati i nevidljivi, te je jako bitno stvoriti siguran prostor u kojem možemo postojati, družiti se, i slaviti svoje postojanje, te poslati poruku javnosti – tu smo i queer smo”, dodala je Belma.

Osim druženja, Merlinka je prilika za upoznavanje drugih LGBTI osoba i aktivistkinja/a iz Bosne i Hercegovine. To je prilika za razmjenu iskustava i prikupljanje snaga za nove/stare borbe. “Upoznavanje sa LGBTI osobama iz drugih gradova mi je donijelo novu perspektivu o njihovoj borbi sa okolinama iz kojih dolaze i kako religijske i nacionalne dogme utječu na njihovo autovanje i život sa identitetima koje posjeduju a koji nisu društveno prihvaćeni”, rekaao nam je Sergej Vasiljević. Rekao nam je da je Merlinka prvi događaj koji je objedinio dvije stvari koje on voli – umjetnost i zabavu. “LGBTI tematika filmova i siguran prostor koji nam je obezbijeđen je omogućio da se oslobodim na barem dva dana. Iako je svakodnevni život LGBTI osoba u ovoj zemlji daleko od Merlinke, utjecaj iskustva ostaje i nakon festivala čineći nas slobodnijim i ostalih 363 dana u godini. Queer sloboda, korak po korak. Merlinka po Merlinka”, dodao je Sergej.

Podsjeti me šta to bješe sloboda

Iako je Merlinka kulturni događaj, u isto vrijeme je označena kao događaj visokog rizika, što je sramotna činjenica. Sramotna jer se grupa ljudi mora plašiti nekoga zbog toga što jeste. Zbog toga je potrebno da svaki dan upozoravamo na to da sloboda ne postoji ukoliko nismo sve/i slobodne/i.

Na Merlinci nam je o slobodi pričala i Ehlimana Elma, koja nam je rekla: “Šta to znači biti slobodan i živjeti bez straha? Biti slobodan znači raditi ono što želiš, ali zaista raditi ono što želiš raditi. Sa druge strane, biti slobodan za neke znači i porobljavati i nanositi zlo drugima. Sloboda je ono što zaista želimo da radimo. Sloboda i život bez straha možda jesu nešto što trebamo da nađemo u nama samima, ali u kontekstu LGBTI osoba, pronaći način na koji to materijalizujemo i budemo slobodni u svijetu kojem živimo i nije baš jednostavno. U kontekstu LGBTI osoba, sloboda nije i ne smije da bude privilegija.” Ona smatra da je Merlinka jedan od koraka ka postizanju pune slobode. Slobode koja neće biti samo zagarantovana, već slobode koju ćemo živjeti.

Slobodu je na Merlinci živio i Andrija Đapić, koji je na Merlinku došao iz Livna. “Iako pod geslom ‘Ko se boji zime još’, zima mi je bila posljednja stvar na umu na ovogodišnjoj Merlinci. Ljubav je bila u zraku! Odlično, i do posljednjeg trenutka ispunjeno druženje sa dragim osobama. Nova poznanstva i prijateljstva, a posebno moram izdvojiti Neru i njenu MAMU”, rekao nam je Andrija, naglašavajući da mama mora ići velikim slovima.

Umjetnost vs. netolerancija

Kako je na otvaranju rekao Predrag Azdejković, ekipa u Beogradu se već priprema za desetu Merlinku. Ideja se širi i živi, a to potvrđuje i Dajana Bakić, izvršna direktorica Tuzlanskog otvorenog centra. “Za aktivistkinje i aktiviste Tuzlanskog otvorenog centra, Merlinka u Sarajevu je generalna proba za Merlinku u Tuzli. No, prije toga je značajna za učenje i kritičko promišljanje o društvu u kojem radimo i izvrsna je prilika za umrežavanje i stvaranje pokreta. Ovogodišnja Merlinka je posebno značajna jer smo gledale/i i čule/i priče LGBTI osoba iz Bosne i Hercegovine i jako je bitno da ih prikazujemo i širimo i dalje”, kaže Dajana, te dodaje: “Obožavam Merlinku i atmosferu koju proizvede tih dana! Merlinka je jako bitna jer predstavlja siguran prostor za LGBTI zajednicu, ali nam, s druge strane, govori o tome koliko smo nesigurne/i u javnom prostoru i koliki je u njemu nedostatak LGBTI i queer tema. Obje strane nam trebaju biti motiv za borbu za ravnopravnost.”

Merlinkom vodimo bitke koje nama znače, Merlinkom se borimo za slobodu. Merlinkom se borimo za sebe, ali i za svako dijete koje će biti u mogućnosti da svojoj porodici i prijateljima kaže da je LGBTI ooba, bez straha da će biti odbačen/a. Merlinkom se borimo da svako od nas slobodno voli.

“Trudim se doći svake godine jer Merlinka nije samo festival gdje dođeš i pogledaš film, vidiš nekoliko fotografija i to je to. Merlinka ima puno veće značenje i na neki način se stvara siguran prostor za sve nas koji/e dođemo, jer barem na dva dana možemo biti ono što jesmo i zaboraviti u kakvom netolerantnom društvu živimo”, rekla nam je Marijana iz Mostara.

Merlinka ima za cilj promicanje slobode, kako bismo imali mogućnost da budemo ono što jesmo. Ipak, to je prvi korak ka suživotu!

Malu fotogaleriju donosimo u nastavku, a još fotografija s Merlinke pogledajte ovdje.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!