Francuska omogućila medicinski potpomognutu oplodnju za lezbejke i žene bez partnera

Francuski senat izglasao je u srijedu prijedlog zakona kojim će se ženama bez partnera i lezbijskim parovima omogućiti pristup medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), što je prva velika društvena reforma za vrijeme mandata predsjednika Emmanuela Macrona.

Predlog zakona dio je šireg zakona o bioetičnosti, koji je u oktobru odobren u prvom čitanju u Donjem domu Nacionalne skupštine, u kojem Macronova stranka predstavlja većinu. Zakon bi ukinuo neka od najstrožih pravila zapadne Europe koja reguliraju medicinski potpomognutu trudnoću, kako je obećao Macron u predizbornoj kampanji.

Prema postojećem zakonu u Francuskoj, MPO je dostupna samo heteroseksualnim parovima, i to samo u slučajevima neplodnosti ili rizika od prenošenja bolesti ili narušavanja zdravstvenog stanja djeteta ili roditelja.

Medicinski potpomognuta reprodukcija, poput MPO, dostupna je svim ženama u zemljama kao što su Britanija, Belgija, Španjolska. No, u Francuskoj je pokrenuta šira rasprava o komercijalizaciji zdravstvene zaštite i prava homoseksualaca.

Legalizacija homoseksualnih brakova u Francuskoj prije šest godina izazvala je velike ulične prosvjede iako se mislilo da je utjecaj Katoličke crkve u opadanju.

Proteklog vikenda 41.000 ljudi mirno je prošlo kroz Pariz kako bi se usprotivilo novom zakonu.

Izvor: Reuters

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!