Queer zabave su potrebne cijele godine

24. 01. 2020

Piše: Selma Kešetović

Noćni život, zabave, partiji veoma su bitni za povezivanje LGBTI osoba i njihovo osnaživanje. Međunarodni festival queer filma Merlinka, koji se sada tradicionalno održava u Sarajevu osam godina zaredom, pruža prostor za noćne žurke i umjetničke performanse koji nailaze na visoku posjećenost LGBTI osoba, ali i osoba koji žele da uživaju u drugačijoj vrsti umjetnosti i provoda, bez obzira na njihove seksualne i rodne identitete.

I ove godine, Merlinka donosi brojne DJ umjetnice/ke i drag performatorice koji će se pobrinuti da sve/i uživaju u ovom dijelu programa. DJ Jovijah nam dolazi iz Beograda, njegova karijera je započela na Povorci ponosa u Beogradu. Nakon Prajda, zajedno sa dreg kraljicom Ostrogom, osnovao je koncept žurki pod imenom Family Values u kojem kombinuje queer klabing sa dreg performansom.

Thank U nEXt je najnoviji koncept partija koje organizira zajedno sa dreg kraljicama iz Haus of Plastics i Anjom The Batman koji takodje kombinuje klabing i dreg performans, samo što je oko ovog događaja uključeno mnogo više ljudi i time je organizacija znatno veća. Za njega, queer žurke su jedan od najvažnijih faktora osnaživanja LGBTI osoba, jer im daju prostor da budu svoji i da se zabavljaju bez ikakvih predrasuda i straha.

FRQA je kolektiv koji je već prepoznat kao vrlo bitan za sarajevski queer noćni život, a i šire. Nedavno su zabavljale i tuzlansku publiku za četvrti rođendan Tuzlanskog otvorenog centra. Emina iz kolektiva nam je rekla da je tim nastao iz frustracije. Nisu imale gdje izlaziti u gradu u kojem su željele da uživaju u noćnom izlasku, pa su uzele stvar u svoje ruke i počele praviti zabavu gdje će se slušati muzika kakvu one žele slušati i imati zabave na koje one same žele da idu.

“Mi mislimo da je ovaj način aktivizma bitan jer dopušta queer osobama da budu ono što jesu u sigurnom javnom prostoru. Ono što zaista jesu, u dubini svoje duše, bez ikakvih rezervacija. Mi želimo da stvorimo mjesto u kojem neka mlada queer osoba može izaći iz svoja četiri zida i napokon osjećati kao da pripada negdje, da nije sama u ovom svemiru. Želimo to da napravimo jer znamo koliko bi nama značilo da je ovako nešto postojalo u vrijeme kad smo mi bili mlade queer osobe. Kada vi imate slobodu i povjerenje da iskažete svoj queerness u jednom javnom prostoru, počinjete dobivati samopouzdanje da ga iskazujete u drugim javnim prostorima. Dobijate samopouzadanja da zaista, istinski, dubinski, prihvatite sebe tačno onakvim kakvi jeste.”- rekla nam je Emina. Za nju je Merlinka svake godine predivan događaj, ali queer žurke ne mogu egzistirati samo festivalski, jednom godišnje.

“Kao što se ostatak heteronormativne populacije zabavlja, želimo i mi. “Formula” je ustvari jako jednostavna: puštamo dobru, kvalitetnu pop muziku koja je aktuelna i/ili je kultna u svijetu, osiguravamo sigurnost svih naših gostiju/šći kontrolišući lokaciju. Ne želimo puštati cajke, turbofolk, trans elektronsku muziku jer takva događanja već postoje na drugim lokacijama u Sarajevu cijele godine.”

Merlinka sad već tradicionlno dovodi draq performerke koje su uvijek odlično prihvaćene u glavnom gradu BiH. Ove godine nam dolazi Dita von Bill čiji nastupi uglavnom nose teme religije, politike, ljubavi, nasilja i radosti.

“Svi ti elementi su tu zato što provociraju da razmišljamo i formiramo stavove o temama koje su važne, a da pritom to bude kroz zabavni sadržaj. Najbitnije mi je da osvjestim svoju publiku.”

Priznaje da joj je sarajevska publika i nadraža, te ne može skriti radost što dolazi. Pored nje, prvi put na festivalu Merlinka počekujemo i Ivu Farrah Durawi, transrodnu umjetnicu koja danas radi i stvara u Njemačkoj. Za Merlinku u Sarajevu nam je pripremila i dvije nove autorske pjesme, te nam najavljuje spektakl.

Nema sumnje da su queer zabave potrebne cijele godine, kao i da će Merlinka biti ispraćena i ovaj put sa odličnom noćnom zabavom, prijeko potrebnom LGBTI osobama, kao i drugim posjetiteljicama/ima Festivala.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!