Gej osobe u Iranu prisiljene na operaciju promjene spola

Iran je legalizovao transseksualnost 1987. godine i, nakon Tajlanda, zemlja je koja ima najveći broj operacija promjene spola godišnje. Međutim, LGBT aktivistkinja Shadi Amin izjavila je za britanski The Sun da su ove operacije dio programa ”čišćenja” zemlje od homoseksualnosti. Naime, homosekualnost je ilegalna u Iranu, a gej osobe kažnjavaju se javnim vješanjem.

”Vlasti vjeruju da ako si gej muškarac, tvoja duša je ženska i rješenje je operacija promjene spola. Smatramo da je ovo njihov način da istrijebe homoseksualnost. Radije će da obavljaju hiljade operacija godišnje, nego da ubijaju, jer znaju da ih cijeli svijet posmatra”, rekla je Shadi.

Režim daje dvije opcije gej osobama: operaciju ili pogubljenje. Zbog toga se godišnje izvši oko 4 000 operacija, ali Shadi vjeruje da je taj broj mnogo veći. Jedan doktor joj je rekao kako mjesečno obavi 30 do 40 operacija. ”Ovo pokazuje da postoji cijeli biznis, a mnogi doktori nisu ni specijalizovani za trans operacije, nego su plastični hirurzi”, kaže.

Shadi, koja je pobjegla iz Irana 1983. godine, živi u Njamčkoj i vodi Iransku lezbejsku i trans mrežu, koja pomaže LGBT osobama u Iranu.

Izvor: The Sun

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!