Gej osobe u Iranu prisiljene na operaciju promjene spola

23. 02. 2020

Iran je legalizovao transseksualnost 1987. godine i, nakon Tajlanda, zemlja je koja ima najveći broj operacija promjene spola godišnje. Međutim, LGBT aktivistkinja Shadi Amin izjavila je za britanski The Sun da su ove operacije dio programa ”čišćenja” zemlje od homoseksualnosti. Naime, homosekualnost je ilegalna u Iranu, a gej osobe kažnjavaju se javnim vješanjem.

”Vlasti vjeruju da ako si gej muškarac, tvoja duša je ženska i rješenje je operacija promjene spola. Smatramo da je ovo njihov način da istrijebe homoseksualnost. Radije će da obavljaju hiljade operacija godišnje, nego da ubijaju, jer znaju da ih cijeli svijet posmatra”, rekla je Shadi.

Režim daje dvije opcije gej osobama: operaciju ili pogubljenje. Zbog toga se godišnje izvši oko 4 000 operacija, ali Shadi vjeruje da je taj broj mnogo veći. Jedan doktor joj je rekao kako mjesečno obavi 30 do 40 operacija. ”Ovo pokazuje da postoji cijeli biznis, a mnogi doktori nisu ni specijalizovani za trans operacije, nego su plastični hirurzi”, kaže.

Shadi, koja je pobjegla iz Irana 1983. godine, živi u Njamčkoj i vodi Iransku lezbejsku i trans mrežu, koja pomaže LGBT osobama u Iranu.

Izvor: The Sun

Komentari

komentara

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal
LGBTI.ba je bosanskohercegovački virtuelni prostor, namijenjen javnosti i LGBTI zajednici. LGBTI.BA nudi aktuelne multimedijalne sadržaje o životu lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba, kao i o LGBTI kulturi, javnim politikama i pravima. LGBTI.BA je platforma za informiranje o temama koje propituju heteronormativnost društva, te se zalaže za slobodu samoodređivanja.

Urednica:
Lejla Huremović

Kontakt:
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!