Na karnevalu u Imotskom spaljene lutke gej para s djetetom

U Imotskom je u nedjelju održana karnevalska Bakova povorka, a slavlje je obilježilo sramotno spaljivanje lutaka koje predstavljaju istospolni par koji drži dijete. Događaju je prisustvovao i veliki broj djece u publici. Na lice lutke djeteta zalijepljena je fotografija SDP-ovog saborskog zastupnika Nenada Stazića.

“Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori”, rečeno je prije potpaljivanja lutki.

Iz udruženja Dugine obitelji najavili su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

”Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu”, navode u saopštenju.

Iz udruge navode da ovakav čin je za svaku osudu, i nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje, te širenje neprijateljskog okruženja kako prema duginim obiteljima, ali i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu. U Hrvatskoj, prema zadnjim istraživanjima žive i normalno funkcioniraju gej i lezbijski parovi s djecom, koji kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.

++Jednostavno ne možemo shvatiti kakvo je opravdanje u tome da odrasle osobe, organizatori karnevala, u nekom trenutku pomisle da je u redu spaliti gej osobe, a kamoli udomljeno ili posvojeno dijete. Ovo je samo još jedan pokazatelj koliko nam je potreban građanski i seksualni odgoj. Ne samo za djecu, već i za odrasle osobe, čije je obrazovanje očito nužno dopuniti i osnovnim tečajem iz ljudskosti i suosjećanja. Kakvo smo mi to društvo u kojem se kao zlo uzima to što netko želi pomoći djeci da ne provedu svoje djetinjstvo u domu?” zaključio je Daniel Martinović, koordinator udruženja.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!