Prvi Disneyev animirani gej karakter

Disney će po prvi put u animiranom filmu imati karakter koji je ovoreno gej. Film o dva brata patuljka, kojeg igraju Tom Holland i Chris Pratt, imat će lik lezbejke Officer Spencer, kojoj je glas posudila Lena Waithe, također lezbejka.

Waithe je na Instagramu podijelila screenshot članka u kojem se navodi da film ima lezbejski karakter. Njen jedini opis bio je duga emoji.

Disney se nije oglasio povodom ove informacije, ali očito je da su prihvatili kritike koje dobijaju za manjak raznolikosti i zastupljenosti LGBTIQ karaktera. Za film “Star Wars: The Rise of Skywalker” iz 2019. godine i scenu kratkog poljupca između dva ženska lika, koja je u Singapuru izbačena iz filma, Disney je dobio kritike zbog minimalne reprezentacije LGBTIQ zajednice.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!