Gej strejt alijansa ponovo primila prijetnje smrću

Foto: gsa.org.rs
Foto: gsa.org.rs

Početkom ove sedmice, Gej strejt alijansi, LGBT organizaciji iz Beograda, ponovo su upućene prijetnje smrću, i to ovog puta putem e-maila organizacije. Najnovije prijetnje smrću su najbrutalnije do sada i u njima se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje članova i rukovodstva GSA, saopćeno je putem njihove web stranice.

U ponedjeljak, 31. marta, tokom popodneva i noći, a preko kontakt forme na njihovom web siteu koja automatski šalje sve poruke na organizacijski mail, GSA je primila dvije prijeteće poruke veoma slične sadržine kojima se prijeti smrću, poziva se na ubistvo članova GSA i “čišćenje” Srbije od ove organizacije.

Ovim prijetećim porukama se pozivaju članovi Srpske radikalne stranke (SRS) i ultradesničarskih pokreta Obraz i Naši da “uzmu noževe u ruke i da počnu klat’ sve članove Gej strejt alijanse”. Dalje se u porukama poziva da se Srbija očisti od te “pederske organizacije” i da se članovi GSA “ubijaju nemilice”. Također se u porukama vrijeđa i predsjednik Alijanse i poziva se na njegovo ubistvo. Obje poruke se završavaju riječima “I sretno vam klanje”, a potpisane su jedna sa “Mladen Obradović”, a druga sa “Ratko Mladić”.

Gej strejt alijansa je ove prijetnje prijavila policiji i zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i svih drugih nadležnih državnih institucija i organa da hitno pronađu počinioce ovog krivičnog djela i privedu ih pravdi. Alijansa je i ranije preko maila ili društvenih mreža dobijala poruke u kojima se uglavnom vrijđa LGBT populacija, ali naglašava da nikada do sada na taj način nije dobila ovako brutalne i eksplicitne prijetnje smrću.

Koalicija za ravnopravnost KORAK je odmah nakon upućenih prijetnji uputila saopćenje kojim oštro osuđuje nove prijetnje smrću aktivistima i aktivistkinjama Gej strejt alijanse i podržala ovu organizaciju u zahtjevu Ministarstvu unutrašnjih poslova i svim drugim nadležnim državnim institucijama i organima da hitno pronađu počinioce ovog krivičnog djela i privedu ih pravdi. “KORAK i GSA zato pozivaju državu i njene institucije da jasno pokažu nameru da se na efikasan način posvete sistemskom sankcionisanju pretnji i nasilja i zaštiti branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji”, stoji u saopćenju.

Koaliciju KORAK čine Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i Gej Strejt Alijansa GSA (Srbija); Fond za humanitarno pravo Kosovo i Inicijativa mladih za ljudska prava (Kosovo); Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora) i LGBT Forum progres (Crna Gora). Saopćenju se pridružilo 28 organizacija civilnog društva i pojedinaca/ki.

Branko Ružić, ministar bez portfelja u tehičkoj Vladi Srbije, zadužen za evropske integracije i predsjednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), također je osudio prijetnje smrću, kao i poziv na nasilje protiv aktivista i aktivistkinja nevladine organizacije Žene u crnom. “Kao ministar koji se bavi evropskim integracijama Republike Srbije želim da istaknem da svaki vid nasilja, a ponajviše pozive na ubijanje moramo osuditi i dovesti do sudskog epiloga, ne zbog EU, već zbog prava naših građanki i građana. Nije na odmet podsetiti da je Republika Srbija u svoj Ustav i u svoje zakone ugradila najsavremenije odredbe o zaštiti ljudskih prava koje poznaje savremeni svet. Bez njihove dosledne primene prava čoveka i građanina ostaju mrtvo slovo na papiru, a naše društvo ostaje bez osnovnog preduslova za svaki napredak, a to je vladavina prava. Poštovanje prava ne svrstava nas isključivo u red budućih članica EU, već civilizovanih i razvijenih društava, a smatram da nam je svima to prevashodni cilj. Država Srbija je dužna da obezbedi sigurnost svim svojim građankama i građanima, a naša je posebna obaveza da garantujemo bezbednost svim pojedincima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.”

Gej strejt alijansi su prije dvadesetak dana upućene prijetnje smrću preko njenog SOS telefona, što se također desilo prvi put od kada ova organizacija postoji. Međutim, prema informacijama kojima ova organizacija raspolaže ovaj slučaj se još uvijek nalazi u tužilaštvu i nije proslijeđen policiji na rješavanje, što se “pravda” novim Zakonom o krivičnom postupku i njegovom sporošću, te su sada šanse da se ovaj slučaj riješi zanemarljivo male. Također, u međuvremenu je rukovodstvo GSA bilo izloženo još jednoj u najmanju ruku čudnoj i bezbjednosno sumnjivoj situaciji, ali je pravovremenom reakcijom policije ona riješena na adekvatan način.

“Imajući sve ovo u vidu, GSA najnovije pretnje smrću shvata izuzetno ozbiljno. S obzirom da se Alijansa bavi osetljivom oblašću i da ima dugogodišnje iskustvo u radu, kao i u suočavanju sa raznim bezbednosnim izazovima, za ovu organizaciju je nesumnjivo da je u poslednjih nekoliko nedelja postala nečija meta. Bez obzira ko stoji iza toga, a mogućnosti su razne, GSA poziva sve nadležne organe da ovo što se dešava shvate krajnje ozbiljno, hitno reaguju i iskoriste sve zakonske mogućnosti kako bi se zaštitili aktivisti GSA i drugi branitelji ljudskih prava i kako ne bi došlo do mnogo negativnijih posledica”, saopćeno je na web siteu Gej strejt alijanse. “U atmosferi linča koja se ponovo stvara u Srbiji pretnjama organizaciji Žene u crnom i novim spiskovima ‘izdajnika’ koje pravi ultradesničarska organizacija Naši (podsećamo da je GSA bila jedna od nevladinih organizacija koja se našla na njihovom prvom ‘crnom spisku’), Alijansa smatra da je potrebno uložiti maksimalan napor i državnih institucija i nevladinog sektora i međunarodnih organizacija kako bi društvo u kome živimo postalo tolerantnije i kako bi se nasilje u društvu napokon sankcionisalo, a oni koji vrše nasilje i koji prete adekvatno kaznili.”

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!