Godinu dana od historijskog dana za LGBTIQ zajednicu u BiH

08. 09. 2020
Na današnji dan 2019. godine u Sarajevu je održana prva Bosanskohercegovačka povorka ponosa, kojoj je prisustvovalo više od 3000 osoba. Bio je to historijski dan, ne samo za LGBTIQ zajednicu u BiH, nego i za region, obzirom da je Bh. povorka ponosa bila posljednja prva povorka u regionu i jedina koja je prošla bez ijednog incidenta.
Izvor: Bh. povorka ponosa

Povorka se, kako je planirano, kretala rutom od Vječne vatre do Trga BiH, gdje se zaustavila radi obraćanja Organizacionog odbora. Učesnicima i učesnicama povorke obratili su se članovi i članice Organizacionog odbora, Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, koji su se zahvalili svima prisutnima na podršci i poručili da je ovo momenat kada LGBTIQ osobe izlaze iz nevidljivosti svoja četiri zida.

“Zahtijevamo društvo bez nasilja i homofobije, legalizaciju istospolnih brakova, zdravstvo za trans osobe i promjenu dokumenata. Ovo je povorka za sve nas. Smrt fašizmu”, rekao je Branko Ćulibrk.

“Danas više nego ikada poručujemo da ćemo se hrabro i dostojanstveno boriti za naše živote koji ne mogu biti u četiri zida, oslobođeni od straha i nasilja. Svjesni smo da ova povorka neće promijeniti svijet i da postoji dosta LGBTIQ osoba koje svojim najbližima neće ni nakon ovoga moći reći ko su, ali im ova povorka znači sve, daje snagu i vjeru da će se razbiti predrasude o nama i da će biti bolje. Neka se širi ljubav. Sanjamo o društvu u kojem ćemo graditi naše porodice u ime ljubavi i slobode”, dodala je Lejla Huremović.

Ovogodišnja Povorka ponosa održana je u nešto drukčijem formatu, ali s istim ciljem: borba protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba, protiv sveprisutnog nasilja i zauzimanje javnog prostora kao i ostali građani i građanke.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je nizom alternativnih akcija obilježio datum na koji se trebala desiti druga protestna šetnja Bh. povorke ponosa. Kroz zauzimanje javnog prostora, održavanjem performansa i akcijom Ponos na četiri točka, poručili_e su da su ulice bh. gradova i naše, ali da se ne osjećamo slobodno i sigurno na njima.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!