Građani_ke Hrvatske, glasajte PROTIV!

10. 11. 2013

glasam protiv

Hrvatska 1. decembra odlučuje o definiciji braka
Referendum o ljudskim pravima

Uprkos različitim protivljenjima, građani_ke Hrvatske izlaze na referendum kojim će se odlučiti da li će Ustavom brak biti definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene. Za nešto manje od mjesec dana (1.decembra) prvi put će u ovoj zemlji biti održan referendum raspisan na osnovu prikupljenih glasova građana_ki. Podsjetimo, građanska inicijativa U ime obitelji je prije četiri mjeseca pokrenula prikupljanje peticije.

U suštini, pokretanje ovog pitanja znači onemogućavanje sklapanje istopolnih brakova. Na ovakav potez reagovali_e su aktivisti_kinje iz ove zemlje sa kampanjom Jednakost. Nakon organizovane protestne šetnje za bračnu jednakost kao reakcije na inicijativu U ime obitelji uslijedile su i druge aktivnosti. Kako organizatori_ce navode na stranici www.jednakost.hr pripremljen je plan za širenje poruka o jednakosti LGBT osoba, podsticanje za izlazak na referendum i glasanje protiv uvođenja diskriminatorne odredbe u Ustav. Iako ovdašnji homofobi često kažu da EU uslovljava zemlje članice zakonima koji garantuju ista prava svima (promocija pederizma reklo bi se lokalnim homofobnim žargonom.op.a.) u Hrvatskoj to nije slučaj. Naime u izjavi za medije izaslanik Savjeta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks je upozorio Hrvatsku da ne poduzima korake koji bi bili shvaćeni kao diskriminatorni prema LGBT zajednici. Međutim, isto tako je naglasio da članstvo u EU ne garantuje automatsko poboljšanje ljudskih prava i da se zemljama članicama ostavlja širok prostor za manevar kad je riječ o istopolnim brakovima. Zanimljivo je da referendumsko pitanje nije išlo na ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom. Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je za medije kako će na referendumu glasati protiv uz napomenu da ako bi se dopuštali referendumi o pravima manjina one lako mogle ostati bez ijednog.

glasacki listicSa tim u vezi su članice Le Zbora akcijom na Trgu svetog Marka predložile da se 1.decembar (dan održavanja referenduma) proglasi Nacionalnim danom borbe protiv homofobije.

Mediji iz zemalja regije su vrlo zainteresovani za ovu temu. Dabome, vijest o raspisivanju referenduma prenijeli su najčešće pod naslovom Hrvatska o gay brakovima. Malobrojni su mediji koji su se pozabavili kritikom ovakvog referendumskog pitanja i razlozima koji se kriju iza njegovog raspisivanja. Značajni pomaci na polju zaštite ljudskih prava koji se priznaju Hrvatskoj kao zemlji koja je uradila najviše u poređenju sa zemljama iz okruženja ipak daju nadu da će građani_ke glasati protiv diskriminacije svojih LGBT sugrađana_ki.

Piše Mladen Lakić

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!