Helena Vuković: Svoj prvi TransPride u Amsterdamu pamtit ću čitav život

20. 08. 2016

helena_amsterdamIzvor: Crol.hr
Foto: Helena Vuković

Najistaknutija borkinja za trans* prava u Srbiji, umirovljena bojnica Helena Vuković, prvi put je sudjelovala na EuroPrideu i Trans Prideu u Amsterdamu koji je imala čast i svečano otvoriti, a u razgovoru za Crol.hr otkrila je neke od najznačajnijih trenutaka.

Na poziv gradskih vlasti Amsterdama i partnerske organizacije TransAmsterdam Helena Vuković i potpredsjednica Udruženja građana Egal, Nevena Pupić, uputile su se na EuroPride u Amsterdam. Kako otkriva Helena u razgovoru za Crol.hr, bila je posebno počašćena time što je prerezala vrpcu za početak TransPridea.

amst_otvaranje

Kaže kako ima samo riječi pohvale za organizatore koji su im priredili bogati program tijekom desetodnevnog boravka.

“Od ranog jutra tu su bile razne radionice, predavanja, ali i stvari poput speed datinga gdje se moglo pobliže upoznati s aktivistima iz Nizozemske i razmijeniti iskustva. I na drugim brojnim radionicama imale smo prilike upoznati se s radom aktivista iz svih zemalja.

Prava poslastica bila su ulična događanja poput TransPride walka i, naravno, najveća atrakcija Amsterdama – Canal Pride“, ističe Helena i dodaje kako je prema procjenama policije čitavu manifestaciju pratilo oko pola milijuna ljudi.

amsterdam1

Posebno ih je oduševilo to što su bile na trans* brodu koji je upravo ove godine zaplovio prvi put.

“Stazu dugu desetak kilometara i četiri sata vožnje pamtit ću čitavog života. Čitavo vrijeme duž obale i na mostovima bio je ogroman broj ljudi. Svi su mahali i iz njih je izbijala neka pozitivna energija, kao da su riješili sve svoje životne probleme.

Kada dolazite iz zemlje gde je prva Parada ponosa bez prisustva ogromnih policijskih snaga održana tek ove godine, scene iz Amsterdama u tih deset dana djelovale su mi kao san iz kojeg se ne želite probuditi”, kaže.

amst_guzva

I dok se dojmovi još slažu, Helena je u jedno sigurna – boravak u Amsterdamu bio je veliko iskustvo i poticaj da se takva atmosfera ostvari i u vlastitoj zemlji.

“To nam je iskustvo dodatni motiv da u svojoj zemlji osiguramo takve uvjete kako bi jednom u budućnosti Prajd postao turistička atrakcija i proslava bogatstva različitosti a ne testiranje kapaciteta države da osigura ovakve događaje koji se još uvek smatraju visokorizičnima”, ističe Helena Vuković u razgovoru za Crol.hr.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!