Događaji za LGBTI zajednicu koji se ne propuštaju

19. 08. 2016

SOC logo 2 - 003

Izvor: Sarajevski otvoreni centar

Već drugu godinu za redom, Sarajevski otvoreni centar (SOC) organizuje redovna dvomjesečna druženja sa LGBTI zajednicom i svim podržavateljima_cama iz BiH. Ciklusi druženja koji su započeli prošle godine nastavili su se i u 2016. godini:
– ciklus “Osnaži se” podrazumijeva niz radionica i diskusija na kojoj učesnici_e imaju priliku da diskutuju i prolaze kroz vlastite procese sa grupom;
– “Čajanke” su predviđene za predavanja, koja obično vode predavači_ce iz regije, gdje smo saznali_e i raspravljali_e o relevantnim LGBTI temama;
– dio “Queers wanna have fun” predviđen je za društvene igre, takmičenja, roštilje ili filmske večeri uz druženje i zabavljanje.

Od januara do kraja jula organizovano je ukupno 12 druženja sa LGBTI zajednicom čiji je glavni cilj osnažiti lezbejke, gejeve, biseksualne, transrodne i interspolne osobe u našoj zajednici.

U januaru je sezona otvorena sa “Coming out” radionicom koja je bila posvećena unutarnjim procesima i autovanju samo sebi i drugima u bh. društvu u kojem se zbog visokog nivoa homofobije i transfobije veliki broj osoba ne osjeća dovoljno sigurno da učini taj korak.

U februaru su učesnici_e saznali_e kako je to bilo biti homoseksualna osoba u bivšoj Jugoslaviji, kroz druženje sa predavačem iz Hrvatske, Frankom Dota. Franko koji je istoričar i jedan od osnivača Zagreb Pridea, upoznao je prisutne sa zakonskim regulativama kao i atmosferom koja je 40-ih i 50-ih godina vladala u tadašnjoj Jugoslaviji. Na drugom druženju u februaru gošća je bila Ana Brakuš, dugogodišnja hrvatska aktivistkinja, lezbejka i feministkinja, koja je kroz radionicu o aktivizmu pokrila najvažnije segmente aktivizma u oblasti LGBTI ljudskih prava u našoj regiji – kako se organizirati, koja je poruka koju želimo poslati, te koje se sve metode mogu koristiti kako bi se unaprijedio položaj LGTI osoba u jednom društvu.

Mart je otvoren radionicom o samoodbrani, na koju su ponovo došle naše drage gošće iz Autodefense et Autonomie, queer-feminističke skupine iz Francuske, koja pruža radionice o samoobrani. S obzirom na napade koji su se desili malo prije ove radionice na LGBTI osobe, ovo druženje i učenje osnovnih tehnika bilo je od velikog značaja. Drugi događaj u martu bio je posvećen Danu vidljivosti trans* osoba – i tome kako je živjeti kao transrodna osoba u BiH. Na ovom druženju razgovarano je o trenutnoj situaciji u zemlji i regiji, o procesima, tranziciji, medicinskim uslugama i opštoj atmosferi koja ima veze sa svakodnevnim životima trans* osoba. Također smo pogledali film Ovo je moje dijete, režiserke Elme Islamović, koja je te večeri bila prisutna, kao i jedna od protagonistkinja filma, koja trenutno živi van BiH.

U aprilu je uslijedila pauza od ozbiljnih tema, te je organiziran turnir u igranju igre Pictionary, na kojem je kao nagradu cijela grupa dobila karte za predstavu Kada bi zidovi govorili. U ovom mjesecu otkriveni su i queer momenti u klasičnom jugoslovenskom filmu, uz pomoć Nebojše Jovanovića, vrsnog predavača i poznavaoca filma, koji je prisutne proveo kroz vremeplov jugoslovenskih klasičnih filmova s naglaskom na queer trenutke u njima.

U maju su ugošćene gošće sa Kosova, sa kojima su podijeljena iskustva i poređeni su situacija, zakoni i život LGBTI osoba na Kosovu i u BiH.

Cijeli mjesec juni bio je posvećen Paradama i prisjećanju na Stonewall kao prekretnici u LGBTI istoriji. Prikazan je film Stonewall Uprising, dokumentarac nakon kojeg se razgovaralo o stvarnoj borbi LGBTI osoba u kasnim 60-im, te kakva je situacija danas. Drugi događaj u junu bio je posvećen pionirima_kama LGBTI pokreta u Jugoslaviji, a gosti su bili Milan Đurić iz Gaytena i Ljiljana Živković, jednu od suosnivačica Labrisa, dvije najistaknutije i najpoznatije nevladine organizacije u Srbiji. Milan i Ljilja bili su jedni od prvih koji su okupljali_e zajednicu, a učestvovali su i u organizaciji prvog beogradskog prajda. Njihove lične priče i sjećanja daju vjetar u leđa aktivizmu danas i aktivistima_kinjama.

U julu je, zbog potrebe koja je došla iz same zajednice, jedno druženje posvećeno razgovoru o seksualnosti i duhovnosti. Razgovaralo se o tome da li je moguće biti religiozan_na i LGBTI osoba u isto vrijeme. Na ovom druženju gosti iz Hrvatske su podijelili svoje lične priče, iskustva, kao i tumačenja nekih vjerskih tekstova, koji tjeraju na razmišljanje. Tradicionalno, juli je zatvoren velikim queer roštiljom. Uz roštilj, muziku, razgovor, smijeh i ples, sezona događaja je zaključena, te je najavljena augustovska pauzu, nakon koje se spremama zanimljiv septembar.

Na 12 događaja za LGBTI zajednicu u Sarajevskom otvorenom centru od januara do kraja jula bilo je ukupno 175 osoba, od čega su 44 osobe po prvi put bile prisutne. Iz SOC-a se nadaju da su se svi/e zabavili/e, ali i da je svako uspio/jela pronaći nešto za sebe!

“Hvala vam što ste bili_e i družili_e se sa nama, dijeleći svoja mišljenja, iskustva i lične priče u proteklih sedam mjeseci. Pozivamo vas nam se pridružite ponovo od septembra, a molimo vas i da nam svoje komentare, prijedloge ili kritike pošaljete na [email protected]. Vaša iskustva sa ovih druženja, kao i ideje za neka naredna veoma su nam značajne i mogu nam mnogo pomoći da u narednom periodu osmislimo još šareniji program i dotaknemo se tema koje su nama svima bitne i korisne. Ako želite da budete dio aktivističke grupe, da uzmete neku publikaciju ili želite samo razgovarati uz čaj ili kafu svakako nas posjetite. Naša vrata su vam uvijek otvorena! Naša peer to peer savjetovanja su uvijek tu za vas, kada vam je potrebno. Za to nas možete kontaktirati na [email protected]
Vidimo se u septembru, a dotad uživajte u ljetu! 🙂”, poručuju iz SOC-a.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!