Homofobija u sportu šteti profesionalnom napretku sportaša/ica

25. 10. 2017

Sportašica iz Crne Gore, koja je pristala biti dijelom kampanje o antidiskriminaciji i inkluziji u fudbalu, “My Football”, i podijeliti svoje stavove u vezi sa položajem LGBT osoba u sportu u regionu, otvorila je srce i podijelila dirljivu priču o svom najvećem bolu.

Između ostalog, kazala je kako je na Balkanu veliki problem biti u sportu ako ste lezbejka. Konkretno u Crnoj Gori u nekim gradovima ne možete biti dio fudbalskog tima ukoliko ste dio LGBT zajednice. Dešava se da ste profesionalni/a sportista/kinja i da ste mnogo dobri u tome čime se bavite i ostvarujete određene rezultate, ali jednostavno to prestaje biti cijenjeno kad se utujete kao LGBT osoba. U vašem timu niste poštovani, ne postižete to što biste trebali, neki su od podataka koje je podijeila ova sportašica u intervjuu za kampanju “My Football”.

“Poznata mi je jedna djevojka koja je dio reprezentativnog tima, predstavnica selekcije države i ukoliko bi se desilo da neko sazna da je ona pripadnica LGBT populacije, automatski bi bila isključena iz nacionalnog tima.” – kazala je sportašica.

Ona je također otvorila srce o svom privatnom životu i najvećem bolu s kojim se suočava kao LGBT osoba.

“Najviše mi nedostaje podrška mojih roditelja i činjenica je da negdje prihvatam da su oni odrasli u drugom vremenu gdje jednostavno to nije bilo nešto što je poznato. Shvatam da oni ne mogu to da razumiju i zato ne mogu da im kažem. Najviše mi fali da podijelim sa svojom majkom da imam curu i da sam s njom skoro dvije godine i da me ona motiviše da budem mnogo bolji čovjek, mnogo bolji student i da budem mnogo bolja osoba na kraju krajeva. Žao mi je što ne mogu da pokažem svojoj majci da sam srećna. Najviše mi fali da dođem kući i kažem “Majko, ja sam srećna!”.”

U video intervjuu pogledajte ostatak njene priče, koja je premijerno prikazana na regionalnoj konferenciji “My Football” koja je 20. oktobra 2017. održana u Sarajevu u organizaciji Agencije za komunikacije EBBE COMMS i evropske organizacije za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu, Fare Network pod kišobranom međunarodnog pokreta Football People Action Weeks.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!