Homofobni napad u Prištini: Zatočio mladiće i napao ih nožem i lopatom

09. 07. 2016

jo_homofobiseIzvor: Crol.hr
Foto: Cel Kosovo/Facebook

Premda su prava LGBT zajednice na Kosovu zaštićena Ustavom koji brani diskriminaciju temeljem spolne orijentacije, što ga čini jednim od najliberalnijih u regiji i Europi, u praksi situacija nije nimalo blistava. To potvrđuje i najnoviji brutalan napad na dvojicu gejeva u Prištini.

Mladići su zajedno unajmili stan, no stanodavac nije znao da su par, sve dok nisu otišli na kratak put, a on bez njihova znanja ušao u stan.

“Dok nas nije bilo, ušao je u stan kako bi navodno popravio klima-uređaj, za što smo ga ranije zamolili, ali ne dok nas nema. Tom je prilikom očito kopao po našim stvarima i pronašao zastavice duginih boja i drugo prema čemu je mogao zaključiti da smo par”, ispričali su za Crol.hr mladići koji su zbog straha htjeli ostati anonimni.

Prijetio smrću pred policijom, ali nije uhićen

“Po povratku su nas napali stanodavac i njegov sin. Uspjeli smo se obraniti i krenuti prema izlazu, ali vrata kuće bila su zaključana, što nikad prije nije bio slučaj. Stanodavac je dotrčao za nama s nožem u ruci, urlajući kako nas neće pustiti van, nazivajući nas pederima. Tvrdio je da ima naše snimke i da će nas ubiti. U tom smo trenutku shvatili da je zaključao vrata jer nas je htio zadržati unutra i napraviti nam tko zna što”, prisjećaju se.

Od noža su se nekako obranili blokiravši napadačevu ruku, a on je nakon toga odjurio po lopatu, što su mladići iskoristili za bijeg natrag po stubama. Izišli su na balkon i, nemajući drugog izlaza, skočili s visine od pet metara.

Nakon bijega kontaktirali su LGBT organizaciju CSGD (Center for Social Group Development) i nazvali policiju koja je došla zajedno s kolima hitne pomoći, budući da su se ozlijedili u skoku s velike visine.

Kažu da je postupanje policije bilo korektno, a osmorica policajaca dopratili su ih do stana kako bi uzeli svoje stvari. Ipak, nisu uhitili podivljalog stanodavca koji je, i uz njihovu nazočnost, vrijeđao mladiće i glasno im prijetio rekavši da će ih “pronaći gdje god bili i pobiti”. On je zasad još uvijek na slobodi, a istraga je “u tijeku”.

Strah za život i dalekosežne posljedice

Golem strah koji su mladići pretrpjeli razlog je što nisu obavijestili lokalne medije, no obratili su se međunarodnima. Organizacija CSGD omogućila im je odvjetnika, a napad su prijavili i Pučkom pravobranitelju.

Interes za slučaj, kažu, pokazali su i iz EULEX-a (misija EU na Kosovu koja nadgledanjem, podučavanjem i savjetovanjem pruža podršku kosovskim institucijama vladavine prava). Iz CSGD-a su također o ovome obavijestili međunarodnu zajednicu na Kosovu.

“I dalje osjećamo da smo u opasnosti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da nam je napadač otvoreno pred policijom prijetio da će nas ubiti. Imamo problema sa spavanjem i slobodnim kretanjem. Konkretno, kamo god idemo, uzimamo taksi ili zamolimo prijatelje da nas povezu”, zaključno su ispričale žrtve ovog bezumnog napada, opisujući vjerojatno samo manji dio posljedica traume koju su doživjeli i s kojom će se zasigurno morati nositi još neko vrijeme.

Dodaju da je ovo drugi slučaj napada na LGBT osobe na Kosovu u posljednjih mjesec dana. Tako da, sve dok se zakoni i propisi s papira ne prenesu u praksu, LGBT zajednica na Kosovu i dalje će, očito, morati živjeti u strahu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!