Hrvatska: Zakon o životnom partnerstvu jednoglasno prihvaćen

03. 07. 2014

Rijeka (3)U Hrvatskoj je jučer predloženi zakon o životnom partnerstvu dobio jednoglasnu podršku saborskog Odbora za zakonodavstvo na čijoj je sjednici ministar uprave Arsen Bauk poručio da je taj zakon demokratski kompromis između suprostavljenih stajališta koji životno partnerstvo i bračnu zajednicu razlikuje samo u dvije stvari – u nazivu i u pravu na posvajanje, izvještava Tportal.

Bilo je i govora o pravu na priziv savjesti matičara, a Peđu Grbina (SDP) je zanimalo kakav stav prema tome ima Ministarstvo uprave. Ministar Bauk ponovio je ono što jeizjavila i njegova pomoćnica, Jagoda Botički: “Priziv savjesti ne postoji ni u jednoj zemlji, osim u Južnoafričkoj Republici. U Nizozemskoj je propisano da ondje gdje su dva matičara jedan može odbiti registrirati partnerstvo, ali ondje gdje je jedan matičar – on mora odraditi svoj posao, a svaki novi nema pravo odbiti registraciju partnerstva”, prenosi CroL.

Sanja Juras iz lezbijske udruge Kontre ponovila je da poseban zakon koji regulira ista prava kao Obiteljski zakon osjeća kao diskriminaciju. “Ne radite kompromise i ne igrajte se s našim ljudskim pravima, amandmanom nam omogućite posvajanje djece jer je to u interesu djece, ali i društva”, rekla je Juras i poručila kako je opasno slati poruke da su homoseksualne osobe opasne za djecu.

Hrvatska je duboko tradicionalno društvo, u ovom trenutku društvenog razvoja još postoje razlike u prihvaćanju posvajanja, istaknuo je ministar te poručio kako će ministarstvo i Vlada pažljivo pratiti primjenu tog novog zakona, ali i izmjene Obiteljskog zakona pa će izjednačavati prava. “Ne mislimo da homoseksualne osobe ne mogu pružiti ljubav djeci, ali tek treba vidjeti kako će građani prihvatiti ovaj zakon i treba im dati vremena da se uvjere u njegove pozitivne učinke”, rekao je Bauk.

Izvori: queer.hr, crol.hr, tportal

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!