Ulrike Lunaček izabrana za potpredsjednicu Evropskog parlamenta

02. 07. 2014

edit-25876-1402928453-23Austrijska članica Evropskog parlamenta od 2009, i potpredsjednica Evropske Zelene Stranke od 2006 -2009. Ulrike Lunaček je 1. jula izabrana kao potpredsjednica Evropskog Parlamenta.

Tokom zadnjeg Evropskog parlamenta bila je članica Komiteta za vanjske poslove (AFET), Komiteta za prava žena i jednakost spolova (FEMM) i Delegacije za parlamentarnu suradnju Komiteta EU-Armenija, EU-Azerbejdžan i EU-Džorđija (DSCA). Pored toga je i zamjenska članica Komiteta o građanskim slobodama, pravdi i unutrašnjim poslovima (LIBE), Delegacije za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom (DSEE) i Delegacije za Euronest Parlamentarnu skupštinu (DEPA).

Lunacek je jedna od najglasnijih političarki u Evropskom Parlamentu kada su u pitanju prava LGBT osoba i bila je kao kopredsjednica Intergrupe koja se bavila pravima LGBT osoba. Ranije ove godine progurala je kroz EU mapu protiv homofobije i neumorno radi na pravima LGBT osoba u EU, kao i u cijelom svijetu.

Nakon izbora Lunacek je izjavila:

Počastvovana sam povjerenjem koje su mi članovi Evropskog Parlamenta danas pokazali. Kao što sam istakla u svojoj kampanji postoji potreba da se obnovi javno povjerenje u otvoren, transparentan, zeleniji i etičniji Evropski Parlament koji istinski predstavlja građane EU i brani demokratiju i ljudska prava na nivou Evropske Unije. To uključuje osnaživanje uloge Evropskog Parlamenta čineći ga prisutnijim, kao i protutežom populizmu i ekstremizmu u Evropi. Ovo su izazovi kojim namjeravam da se bavim kao potpredsjednica. Utvrđivanje ujedinjenog mjesta za Evropski Parlament i osiguravanje još veće transparentnosti pri lobiranju su takođe od ključnog značaja.

Ultrike Lunaček je učesvovala u prošlogodišnjoj medijskoj kampanji Neka ljubi ko god koga hoće, koja je organizovana povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, njenu poruku u sklopu kampanje možete pogledati ispod.

Pozdravljamo ovu odluku i čestitamo Ulrike Lunaček.

Izvor: europeansgreens.eu

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!