Hrvatski gejevi češće sklapaju životna partnerstva od lezbijki

15. 01. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Tiny Bizz Photography

Od septembra 2014, kad je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, u Hrvatskoj su do danas sklopljena 174 životna partnerstva. Kako pokazuju statistike Ministarstva uprave, prošle se godine vjenčalo 66 istospolnih parova. Životna partnerstva sklapana su u 10 županija i Gradu Zagrebu.

Treću godinu zaredom u Hrvatskoj više životnih partnerstava sklapaju muškarci nego žene. Prošle godine životno partnerstvo sklopilo je 35 muških parova i 31 ženski par. Slično je bilo i 2015. godine, kad se vjenčalo 38 muških i 34 ženska para.

Iz odgovora Ministarstva uprave na upit Crol.hr-a, doznajemo da je ponovno najviše životnih partnerstava sklopljeno u Zagrebu i to 39, od čega su u 21 slučaju životna partnerstva sklopili muškarci, a u 18 žene.

Istarska županija odmah iza Zagreba

Na drugom mjestu po istospolnim vjenčanjima opet je Istarska županija u kojoj je 2016. godine sklopljeno osam životnih partnerstava (po četiri ženska i muška para), u Primorsko-goranskoj šest (četiri muška i dva ženska para), u Varaždinskoj županiji tri, a u Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sklopljena su po dva životna partnerstva.

Po jedan istospolni par vjenčao se u Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj, Šibensko-kninskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Većinu parova čine hrvatske državljanke i državljani, no 24 životna partnerstva su sklopili miješani parovi (samo jedan partner/partnerica ima hrvatsko državljanstvo), a šest životnih partnerstava u Hrvatskoj sklopili su strani državljani.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!