Hrvatski znanstvenici i stručnjaci poručili: ‘LGBT osobe djeci mogu pružiti zdravo okruženje’

01. 12. 2018

Izvor i foto: Crol.hr

Udruga Željke Markić, “U ime obitelji”, uzjogunila se oko mogućnosti da u Zakon o udomiteljstvu budu uključeni i životni partneri/ce i po ne znamo koji put se pozvala na već osporena i pobijena istraživanja Marka Regnerusa. Istodobno je glas diglo više od 200 hrvatskih stručnjaka i znanstvenika koji argumentirano tvrde da su LGBT osobe podjednako sposobne biti roditelji kao i heteroseksualne osobe.

“U ime obitelji”, tako, u svom priopćenju, “upozorava javnost na činjenicu da posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u najboljem interesu djece”. Tvrde i kako je “riječ o još jednom u nizu pokušaja LGBT i interesnih lobija da se, suprotno interesima djece, Ustavu Republike Hrvatske i volji hrvatskih građana jasno izraženoj prije pet godina na narodnom referendumu o braku, otvori put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova”.

Uporno pozivanje na “stručnjake” sumnjivih metoda i osporena istraživanja

Očekivano, pozivaju se na Marka Regnerusa čije je studije o navodnoj štetnosti odrastanja djece u istospolnim obiteljima struka u više navrata odbacila, ali i na istraživanje Paula D. Sullinsa iz 2016. godine, “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola”.

Podsjetimo, Sullinsova studija provedena na svega 20 “adolescenata s istospolnim roditeljima”, a pritom se ne zna koliko su dugo ti adolescenti živjeli u takvim obiteljima, niti jesu li uopće u njima odrastali. Sullinsova studija je, inače, objavljena na otvorenoj platformi Hindawi kojoj autori plaćaju za objave, što stvara sukob interesa jer se prihvaćaju bez obzira na kvalitetu.

Osim toga, i sam je izdavač, Hindawi Limited, izrazio zabrinutost Sullinsovom objavom jer vjeruju da je “pogrešna i puna mržnje”, te se od nje – ograđuje. Još je bolje što i sam autor navodi kako njegove zaključke treba interpretirati s oprezom.

Spominju i istraživanje kanadskog ekonomista Douglasa W. Allena, a o nevjerodostojnosti spomenute trojice Crol.hr je opširno pisao ovdje. U ime obitelji očito se u svojoj propagandi vodi onom starom da sto puta ponovljena laž postaje istina, računajući da njihovi podržavatelji neće sumnjati u točnost njihovih tvrdnji.

Djeca koja žive s dva roditelja istog spola ne razlikuju se od djece koja žive s dva roditelja različitog spola

Dan kasnije medijima je stiglo priopćenje više od 200 znanstvenika/inja i stručnjaka/inja povodom diskusije u javnosti o temi prava na udomiteljstvo istospolnim parovima.

Navode kako unatoč čestim predrasudama rezultati dugogodišnjih i sveobuhvatnih istraživanja dosad nisu uspjeli dokazati da su LGBT osobe (biološki roditelji, udomitelji ili posvojitelji) manje sposobne od osoba heteroseksualne orijentacije biti roditelji, kao niti da je psihosocijalni razvoj njihove djece na neki način ugrožen u odnosu na djecu heteroseksualnih roditelja.

Dapače, ističu, podaci znanstvenih istraživanja konzistentno pokazuju da kvaliteta i učinkovitost roditeljstva nije povezana sa seksualnom orijentacijom roditelja. Odnosno, djeca koja žive s dva roditelja istog spola ne razlikuju se od djece koja žive s dva roditelja različitog spola u širokom spektru ishoda važnih za dobrobit djece, kao što su školski uspjeh, kognitivni razvoj, socijalne vještine i mentalno zdravlje. LGBT osobe mogu, jednako kao i osobe heteroseksualne orijentacije, pružiti primjerenu podršku, toplinu i zdravo okruženje svojoj djeci.

“U najboljem je interesu djece i roditelja, kao i društva u cijelosti, priznati i prihvatiti raznovrsnost postojećih obiteljskih zajednica i odnosa u Hrvatskoj. S obzirom na to da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima te da djeci, kojoj je to potrebno, neće uskraćivati prilike za privremeno udomljenje od strane pojedinaca ili parova, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Pozivamo Vladu i Sabor Republike Hrvatske da uistinu rade u najboljem interesu djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i omoguće im ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti i brizi udomitelja, neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji udomitelja”, završno poručuju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!