Ikona u nastajanju

15. 08. 2014

Cox_Laverne_03_xret-croppedOva lijepa Afroamerikanka, proslavljena ulogom u popularnoj seriji Orange is the New Black, pokazala je da i trans* osobe mogu biti prisutne i prihvaćene u okrutnom svijetu show businessa, ali je također doprinijela i povećanoj vidljivosti trans* osoba zahvaljujući svome aktivizmu u ovom domenu. Laverne Cox, osim što je fantastična glumica, prva je trans* osoba koja se pojavila na naslovnici slavnog Time magazina.

Prošlo je već neko vrijeme otkad se Laverne Cox u prekrasnoj plavoj haljini pojavila na naslovnici Time magazina – tačnije, to se desilo u njihovom junskom izdanju. Time je Laverne postala prva autirana trans* osoba koja se ikad pojavila na naslovnici ovog prestižnog magazina koji postoji već 91 godinu.

Markantna Sophie Burset

Onima koji je prvi put vide sigurno ne pada na pamet da je Laverne zapravo trans* osoba. Kada se pojavila u ulozi markantne Sophie Burset u fenomenalnoj seriji Orange is the New Black, koja tematizira život žena zatvorenica u jednom američkom zatvoru, bilo je teško zaključiti da je ova prelijepa žena zapravo rođena kao – muškarac. No, cijela serija se intenzivno bavi rušenjem predrasuda prema ženama, ali i LGBT osobama, tematizirajući kroz različite likove njihove borbe, svakodnevnicu, iskušenja i patnje.

Laverne u seriji glumi upravo ono što i sama jeste: m2f trans* osobu, tačnije muškarca koji je prošao tranziciju te se identificira kao žena. Vrlo brzo je postala jedan od omiljenih likova ove serije, a za mnoge i heroina koja je pokazala da je doista moguće biti ono što jesi, ili u ovom slučaju – biti žena iako si rođen(a) kao muškarac.

No, Laverne ne treba posmatrati samo u svjetlu uloge Sophie Burset, iako je zahvaljujući njoj postala prva trans* žena Afroamerikanka koja je dobila ulogu u mainstream TV seriji. I ne samo to – uloga u ovoj seriji ju je učinila prvom autiranom trans* osobom koja je bila nominirana za nagradu Emmy u kategoriji glume.

Iako, naravno, vidljivost trans* osoba u medijima pomaže cjelokupnom cilju povećavanja tolerancije, Laverne je nakon nominacije napomenula da su u junu, kada je ona sama bila na naslovnici Time magazina, ubijene čak četiri trans* žene Afroamerikanke. “Samo zato što sam ja nominirana za Emmy ne znači da trans* osobe svakog dana ne žive pod terorom.”

Umjetnica, pjevačica i plesačica

laverne30f-1-webLijepa, elokventna, uvijek besprijekorno obučena i našminkana – Laverne je nova diva Hollywooda. Rođena u Alabami, kao dječak, zajedno s bratom blizancem, danas muzičarem M. Lamarom, koji ju je zapravo i glumio kao muškarca po imenu Marcus prije početka tranzicije u seriji Orange is the New Black. Odrasla je s majkom koja je veliku pažnju posvećivala obrazovanju, pa stoga nije čudno što je Laverne bila odlikašica koja je najviše vremena provodila u lokalnoj biblioteci gdje je čitala knjige o seksualnosti, samopomoći, historiji, a posebno je voljela biografije.

Rođena je kao muškarac, ali se nikada nije osjećala kao dječak, što se i vidjelo. Sjeća se da je njena učiteljica iz trećeg razreda, gospođa Ridgeway, rekla njenoj majci: “Vaš sin će završiti u New Orleansu u haljini ukoliko ga odmah ne odvedete na terapiju.”

Kada su je druga djeca maltretirala u gradu u kojem je bilo mnogo homofobije, majka se ljutila na nju što se ne brani. Kaže da su ona i njen brat trebali odrasti u snažne Afroamerikance, nove patrijarhalne stubove zajednice, što je ohrabrivala i lokalna afroamerička crkvena zajednica. To se, ipak, nije desilo kako u njenom, tako i u slučaju njenog brata, koji se identificira kao “prakticirajući homoseksualac, punk rock Negro gotičar, i slobodan crni muškarac”, kako kaže Laverne.

Laverne je diplomirala umjetnost u Alabama School of Fine Arts u Alabami, a potom je pohađala i Marymount Manhattan College u New Yorku, gdje je i započela glumačku karijeru, a prije toga je bila i plesačica. Prije nego što je “otkrivena”, što se desilo tokom jedne vožnje metroom, pjevala je operne verzije pjesama Pantere i Iron Maidena u klubovima. Nakon toga, njena karijera se počela graditi sama od sebe.

Neću se više kriti

Glumila je u raznim TV serijama i filmovima, uključujući Law and Order: SVU, Bored to Death i Musical Chairs. Učestvovala je u prvoj sezoni reality showa I Want to Work for Diddy u produkciji VH1, te je producirala i vodila serijal o makeoveru TRANSform Me, također u produkciji VH1, zahvaljujući kojem je postala i prva afroamerička trans* osoba koja je producirala i pojavila se u vlastitom TV showu.

No, možda je jedna od najbitnijih Laverninih aktivnosti to što je iznimno posvećena zagovaračica LGBTQ prava, koja je u aprilu 2014. dobila nagradu GLAAD-a (udruženje Gay and Lesbian Association Against Defamation) Stephen S. Kolzak za svoj angažman u trans* zajednici. Dospjela je i na prvo mjesto Guardianove World Pride Power liste, koja nabraja najutjecajnije LGBT osobe na svijetu, te je proglašena jednom od 50 trans* ikona SAD-a, po izboru Huffington Posta.

Laverne je pomogla generirati jednu potpuno novu historiju za trans* osobe. Ove jeseni će govoriti na čak 28 univerziteta u SAD-u. “Ako već postoji javna platforma, želim je iskoristiti ne samo da promoviram sebe nego i stvari koje su mi važne.

Nevjerovatno je da sve više trans* osoba javno govori: ‘Ovo je ono što ja jesam, ovo je moja priča, neću više šutjeti, neću se više kriti’ i to je zapravo moment kada se počinje dešavati pokret, zar ne?”, izjavila je za The Advocate.

ows_138869091646445

Laverne se pokušala ubiti sa 11 godina tako što je progutala bočicu nepoznatih pilula. Pokušaji samoubistva, koji često izavršavaju smrću, česta su pojava među trans* osobama koje se svakodnevno bore sa stigmom okoline. U želji da pomogne drugim trans* osobama, Laverne ne propušta priliku da skrene pažnju na ozbiljnost položaja trans* osoba u drušvu, s posebnim osvrtom na trans* osobe drugih rasa, koje su dvostruko diskriminirane.

Brojna iskušenja

Kaže da je sama patila od opasne internalizirane transfobije, i da je prvi put sebi priznala da je trans* tek u liječničkoj ordinaciji kada je primila prvu injekciju hormona. “Osjećala sam se kao da sam od nečega bježala cijelog svog života, borila se s tim, pokušavala da to ne budem i pokušavala pregovarati, umjesto da samo pokušam biti ono što jesam.”

Upravo je lik Sophie Burset bio savršen način da progovori o poziciji trans* osoba, što je više puta istaknula: “Sophia je multidimenzionalna osoba s kojom se publika može suosjećati, i stoga se dešava to da u jednom momentu zaista suosjećaju s jednom trans* osobom. A za trans* osobe, koje trebaju vidjeti ljude koji su poput njih i koji dijele njihova iskustva, to je ono što je zaista bitno.”

Pojavljujući se u popularnoj seriji utjelovljujući lik trans* osobe i govoreći otvoreno o problemima trans* osoba, Laverne je postala novo lice pokreta za njihova prava. Laverne kao Sophia u seriji Orange is the New Black prolazi kroz brojna iskušenja, te je tako uspjela prikazati probleme s kojima se u pravom životu susreću mnoge trans* osobe: priznavanje samome sebi da je trans*, outiranje bliskim ljudima, proces (ne)prihvatanja novog identiteta…

U samoj seriji Sophia i dalje ima suprugu, s kojom se vjenčala dok je još bila muškarac, kao i sina, koji ju je, noseći se teško sa njenom tranzicijom, zapravo i prijavio policiji zbog prevare s kreditnim karticama, zbog čega je i završila u zatvoru. Druga sezona serije se, nažalost, ne bavi mnogo njenim fantastičnim likom, ali nadati se da će se to u budućnosti promijeniti, jer ako ičija priča vrijedi biti ispričana, to je priča Sophie i trans* osoba.

Elementarna greška

Tokom njenih čestih pojavljivanja u medijima, što također pokazuje koliko je doprinijela povećavanju vidljivosti trans* osoba, u januaru 2014. Laverne je gostovala u showu Katie, koju vodi poznata američka voditeljica Katie Couric, zajedno sa još jednom trans* ženom, manekenkom Carmen Carrera.

U showu je Katie napravila elementarnu grešku: za trans* ljude je upotrijebila kolokvijalan izraz transgenders koji se često koristi u negativnom kontekstu, te je Carmen Carreru pitala za operacije genitalija koje je izvršila. Carrera joj je odbila odgovoriti na pitanje, pa ga je Katie postavila Laverne, koja je uputila vrlo britak odgovor: “Vjerujem da se ljudi previše bave tranzicijom i operacijama. To doprinosi objektifikaciji trans* osoba, a onda se ne bavimo istinskim iskustvima tih ljudi. Stvarnost života trans* osoba je često takva da smo mete nasilja. Diskriminirani smo nejednako u odnosu na ostatak zajednice. Stopa nezaposlenosti trans* osoba je dvaput veća od prosjeka. Ako ste trans* osoba druge rase, ta stopa je četiri puta veća. Stopa ubistava je najveća kada su u pitanju trans* žene. Ako se fokusiramo samo na traziciju, ne možemo razgovarati o ovim stvarima.”

Najnoviji primjer njenog angažmana odnosi se na slučaj iz 2011. godine, kada je 23-godišnja CeCe McDonald, trans* žena koja je napadnuta na ulici od strane grupe bijelih muškaraca bajkera, osuđena na 41 mjesec zatvora zbog pokušaja ubistva, od čega je 19 mjeseci odslužila u muškom zatvoru.

Jedan od bajkera, 47-godišnji Dean Schmitz, već osuđivani nasilnik i neonacist koji je u momentu napada bio drogiran kokainom, pokušao ju je ubiti, no CeCe ga je u samoodbrani uspjela zbosti makazama koje je pronašla u torbici. CeCe je odmah nakon toga uhapšena za pokušaj ubistva, iako je Schmitz, zajedno sa svojom bandom, prvi napao nju i njene prijatelje s kojima je išla u noćnu nabavku namirnica te su im svima nanijeli ozbiljne povrede.

Val podrške

Rolling Stone je prošle sedmice objavio opsežnu priču o CeCe McDonald, koja zapravo govori o tome kako su trans* žene u SAD-u trenutno najugroženija grupa koju se otvoreno, i često bez kazne, terorizira. U članku se također pojavljuje i Laverne, koja je rekla da je i lik Sophie Burset na neki način bio homage CeCe McDonald: “Biti trans* na ulici je razlog za zabrinutost. Toliko puta sam išla ulicom i bila maltretirana, nazivana muškarcem, jednom su me čak i udarili. Bilo koja od tih epizoda je mogla eskalirati u nešto ozbiljnije. Vrlo lako sam i ja mogla biti CeCe.”

25th Annual GLAAD Media Awards - Dinner and ShowDok je CeCe bila u zatvoru, širio se val podrške na društvenim mrežama, a nakon što je oslobođena, pojavio se i hashtag #BecauseofCeCe kojim su ljudi izražavali podršku ovoj mladoj ženi. Dobila je dozvolu da ode u New York i Francisco te učestvuje u snimanju dokumentarca Free CeCe koji koproducira upravo – Laverne Cox.

Laverne je, pored borbe za prava trans* osoba, na sebe preuzela i borbu za Afroamerikance i Afroamerikanke koji se bave glumom. Više puta je istaknula koliko je zastupljenost Afroamerikanki i žena koje pripadaju drugim rasama niska u odnosu na prisutnost bjelkinja na TV-u i filmu.

Nedavno je izjavila: “Mnogo sam razmišljala o Sidneyu Poitieru, koji je bio prvi Afroamerikanac koji je osvojio Oscara za glavnu mušku ulogu. On je izjavio da afroamerički glumci nemaju svoje mjesto u kinematografiji, jer je posao imao jedino on. Kada razmišljam o ovome u historijskom kontekstu, mislim da je važno da je što više nas nominirano za nagrade, i da što više nas dobiva uloge i živi svoje snove kroz te uloge.”

Zvijezda crvenih tepiha

Ona javno govori i piše o pravima trans* osoba, njeni profili na društvenim mrežama prepuni su pozitivnih komentara njenih fanova, česta je komentatorica na brojnim TV i radio stanicama, te magazinima, kao što su Huffington Post, The Advocate, CNN, MSNBC, ABC, VH1… , zvijezda je crvenih tepiha zahvaljujući besprijekornom modnom ukusu, savršena sugovornica u intervjuima, inspiracija mnogim mladim ljudima – uglavnom, žena koja je napravila nevjerovatno vidljivu promjenu kada je u pitanju poimanje trans* osoba, postižući da pri svojim medijskim nastupima prvo pitanje ne bude vezano za njenu odluku da promijeni spol.

Odnosno, kako je to opisao magazin The Advocate – Laverne je ikona u nastajanju. Ove godine, Laverne se pojavila kao gošća u spotu muzičara Johna Legenda, deklariranog feministe, za pjesmu You & I (Nobody In The World). U spotu nastupaju različite žene, koje se, gledajući se u ogledalo, suočavaju s onim što jesu: mlade, stare, debele, mršave, zdrave, bolesne, pred vjenčanje, preživjele od raka dojke…

Lavernin kratki nastup u spotu je još jedan je tračak nade – da će sve osobe poput nje, ukoliko se odluče da budu žene ili muškarci, moći živjeti ispunjen i sretan život.

Autorica: Masha Durkalić
Izvor: Magazin Dani

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!