Pogledajte LGBT filmove na 20. SFF-u!

16. 08. 2014

2589_0Jubilarni 20. Sarajevo Film Festival počeo je jučer projekcijom filma Pasja ljubav u kinu Open Air, gala projekcijom filma Mostovi Sarajeva u Narodnom pozorištu i filmom O konjima i ljudima u Meeting Pointu. Velika filmska smotra je počela, a mi vam danas donosimo raspored prikazivanja LGBT filmova o kojima smo prethodno pisali. Već danas u 11:30 i 20:00 bit će prikazan film Cure – Život druge rediteljice Andree Štake, a u narednim danima uslijedit će i druge projekcije. Nadamo se da ste uspjeli osigurati svoju kartu za projekcije, i da ćete uživati u filmovima!

Land of Storms Izvor: http://cinemamoziklub.blogspot.com/Zemlja oluja (Land of Storms)
Takmičarski program – igrani film

Szabolcs igra u jednom njemačkom nogometnom timu, baš kao i Bernard. Njih dvojica su cimeri, najbolji prijatelji, praktično nerazdvojni. Jedna izgubljena utakmica i ružna svađa navode Szabolcsa na odluku da se vrati u Mađarsku u nadi da će mu život tamo biti jednostavniji. Međutim, Szabolcs ne ostaje dugo sam jer odmah po povratku upoznaje Árona. I dok se među mladićima razvija uzajamna privlačnost, Szablocs prima neočekivan telefonski poziv od Bernarda koji mu saopštava da je i on stigao u Mađarsku.

17.8. – 11:30 i 20h – Narodno pozorište
21.8. – 10h – Multiplex Cinema City – Dvorana #3

Cure – Život druge
Takmičarski program – igrani film

Godina je 1993, period nakon opsade Dubrovnika. Četrnaestogodišnja Linda se s ocem vratila iz Švicarske u Hrvatsku. Njena nova najbolja prijateljica Eta odvodi je u zabranjenu šumu iznad grada. Dvije se cure upuštaju u opsesivnu, seksualno obojenu igru zamjene identiteta koja završava kobnim padom. Linda se sljedećeg jutra vraća sama i postepeno počinje zauzimati Etino mjesto u prijateljičinoj obitelji. U sve je uvučen i Etin momak Ivo. U vrijeme kad su žene prepuštene same sebi i svojim gubicima iz rata, Linda je u opasnosti da izgubi uporište u realnosti i ostane zarobljena u nekom drugom, rubnom svijetu – svijetu u kojem se Eta iznova vraća kako bi ju suočila sa samom sobom.

21.08. – 21h – Multiplex Cinema City – Dvorana #4
21.08. – 10h – Multiplex Cinema City – Dvorana #3

Ja sam Beso (I am Beso)
Takmičarski program – igrani film

i-am-beso-1406799211Beso je četrnaestogodišnji dječak koji odrasta u siromašnoj porodici u izoliranom gruzijskom selu s ocem invalidom, s majkom čiji je rad u trgovini glavni porodični izvor prihoda, i bratom Lerijem, homoseksualcem koji drži časove plesa kako bi finansijski pomogao svojoj porodici. Teška ekonomska situacija nije jedini izvor Besovih problema, život mu otežavaju i napeti odnosi s drugovima iz razreda koji ga neprekidno nastoje poniziti i oduzeti mu novac. Kako bi pobjegao od teške stvarnosti, Beso piše rep pjesme koje snima uz pomoć kasetofona u nadi da će jednoga dana postati poznati reper, zaraditi mnogo novca i riješiti sve porodične probleme. Kada Leri iznenada pobjegne od kuće, Beso ostaje jedini muškarac u porodici i za njega se završava doba dječije nevinosti.

22.8. – 11:30h i 20h – Narodno pozorište
23.8. – 14:30h – Multiplex Cinema City – Dvorana #5

A Blast
Takmičarski program – igrani film

ablast-film-stills-0004Marija bježi autocestom. Sama je u svom bučnom terencu. Iza nje ostaju vatra i kovčeg pun novca. Ispred nje leži bespomoćni beskraj autoputa. Samo dan ranije bila je brižna majka, voljena supruga, odgovorna kći. Danas je bjegunac, odlučna da odbaci sve što joj je nekada bilo važno. Dijelovi sadašnjosti neraskidivo isprepleteni s fragmentima prošlosti pričaju Marijinu priču o putu ka iskupljenju, oslikavajući zasljepljujući i razoran mural savremene Grčke. Iza vječite dominacije njene prosječne grčke porodice kriju se pogrešno shvaćena seksualnost, laži i dugovi koje može razotkriti samo eksplozija.

21.8. – 11:30h i 22:30h – Narodno pozorište
23.8. – 12:00h – Multiplex Cinema City – Dvorana #3

SkaNdal / Neka granice ispare
Takmičarski program – dokumentarni film

5fb1a352b24e77ad685f58fcba8ef2f3Dokumentarac secira odnos društva prema LGBT populaciji u ovoj zemlji. Skandal će imati svoju svjetsku premijeru na sarajevskom festivalu, što je tim više važno jer je u pitanju prvi ikad snimljen dokumentarac o LGBT pokretu u Albaniji. Film donosi zapanjujuću priču o tome kako je u Albaniji bilo moguće pokrenuti i razviti jedan društveni i politički pokret i uvesti ga u samo srce društva. To je priča o iskustvima pametnih i hrabrih ljudi koji su pokrenuli LGBT pokret i onima koji su mu posvetili svoj život. Film je posvećen predstavnicima LGBT zajednice koji su u vrijeme komunističke vladavine proganjani i čiji su životi bivali uništeni, ali i poziv onima koje je još uvijek strah. SKA (nema) NDAL (stani) – dvije riječi na albanskom, za dokumentarac koji preispituje dva različita svijeta.

17.8. 15:00h Multiplex Cinema City – Dvorana #1

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!