ILGA-Europe Rainbow Map: Bosna i Hercegovina stagnira

15. 05. 2018

Izvor: SOC i ILGA-Europe
Foto: ILGA-Europe

ILGA Europe, organizacija koja se bavi zaštitom interesa lezbejki, gej, biseksualnih, trans* i interspolnih osoba, svake godine objavljuje Rainbow Europe izvještaj kojim obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Izvještaj sadrži podatke o položaju LGBTI osoba, odnosno o nivou zaštite njihovih ljudskih prava u svakoj od država, naročito one koji se tiču diskriminacije, prava na porodični život, zločina iz mržnje, priznavanja rodnog identiteta, slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja, kao i prava na azil.

Ove godine izvještaj je obuvatio podatke sakupljene u četrdeset devet (49) zemalja, i generalni je zaključak da čak i zemlje, koje su bile vodeće u razvoju politika za unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba, pokazuju zabrinjavajući trend opadanja, odnosno stagnacije u zagovaranju i razvoju pravnih okvira za poboljšanje njihovog položaja. Trenutne političke struje naročito zabrinjavaju, jer najčešće ostavljaju trag na onim najranjivijim grupama društva, među kojima su i LGBTI osobe.

Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Svakodnevna zagovaranja nevladinih organizacija za ravnopravnost LGBTI osoba nailaze na konstantne administrativne prepreke, najčešće u oblasti slobode okupljanja, unatoč Zakonu o zabrani diskriminacije koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, pa tako i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Dakle, nije problem nepostojanje adekvatne zakonske regulacije, već implementacija iste i spremnost izvršnih organa da ih provode. Iz tih razloga, u ovom izvještaju, Bosna i Hercegovina dobila je ocjenu od 31%, što znači da nije postignut nikakav napredak u odnosu na prethodnu godinu.

Sarajevski otvoreni centar radi svakodnevno na poboljšanju te slike, organizujući različite edukacije i radionice za državne službenike, tužitelje, sudije, i druge, nastojeći na taj način podići svijest o važnosti ove problematike, jer tek nakon osvještavanja svake bitnije strukture u državi možemo očekivati i prepoznavanje ovog pitanja kao jednog od ključnih za izgradnju ravnopravnog društva.

Poglavlje za Bosnu i Hercegovinu bit će dostupno u narednom periodu, i možete ga preuzeti ovdje.

Inače, zemlje koje su se našle na prva tri mjesta na Rainbow mapi ILGA-Europe su Malta sa 91%, Belgija sa 79% i Norveška sa 78%. Tri zemlje koje su najniže pozicionirane su Turska sa 9%, Armenija sa 7% i Azerbejdžan sa 5%. Malta nastavlja biti na prvom mjestu treću godinu zaredom. Unaprijeđena procedura zakonskog priznavanja roda u Belgiji je obezbijedila bolju poziciju ovoj zemlji, malo iznad Norveške, koja slijedi na trećem mjestu. Tri zemlje na dnu, Azerbejdžan, Armenija i Turska, su na istom mjestu bile i prošle godine, što označava manjak političkog vodstva, kao i progresa u oblasti zakona koji se tiču LGBTI jednakosti.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!