Indijski gej princ pretvorio palaču u LGBT centar

26. 03. 2018

Izvor: CroL.hr
Foto: Deepak Kashyap/Wikimedia Commons

Prvi otvoreno gej princ na svijetu, Indijac Manvendra Singh Gohil, odlučio je dati svoj prilog borbi za LGBT prava u Indiji otvaranjem svoje rezidencije LGBT osobama.

Homoseksualnost princa Manvendre, sina i nasljednika maharadže od Rajpipla u Gujaratu u zapadnoj Indiji, bila je kraljevska tajna. Godinu je dana bio u dogovorenom braku koji nikad nije konzumiran, nakon čega je još desetljeće tajio svoju seksualnost. Sve se raspalo kad je 2002. doživio živčani slom i psihijatri su napokon priopćili njegovoj obitelji da je gej.

Kako obitelj ne bi izgubila ugled i moć u očima mještana koji ih štuju (i kojima se, Manvendra otkriva, nikada nije smio približavati), zatražila je od Manvendre da svoju seksualnost nastavi tajiti. No, kad se 2006. godine autao, paljeni su kipovi koji prikazuju njegov lik, obitelj ga se odrekla i razbaštinila ga.

“Prihvatite nas takve kakvi jesmo”

Na svojoj je koži iskusio diskriminaciju, no to ga nije pokolebalo da se bori za LGBT prava u svojoj zemlji. Svjestan da sudbina drugih LGBT osoba u toj zemlji nije ni po čemu bolja, pretvorio je svoju palaču u LGBTQA centar, sigurno mjesto za indijsku LGBT zajednicu.

U Indiji je homoseksualnost još uvijek kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od čak deset godina, iako je nedavno Vrhovni sud prihvatio zahtjev za preispitivanjem tog zakona. Ironično je, pak, da je čak i s takvim zakonima Indija dobila prvog gej princa, a ne, primjerice, otvorenije Ujedinjeno Kraljevstvo koje je prije stotinu godina krenulo u misiju prosvjetljenja te zemlje.

Princ ovim potezom želi financijski i društveno osnažiti LGBT osobe. “Prihvatite nas takve kakvi jesmo. I mi smo ljudska bića kao i bilo tko od vas. Ako nam date malo ljubavi, uzvratit ćemo vam s puno ljubavi”, poručuje simpatični princ, koji je ranije gostovao i u Oprah Showu i Keeping Up with the Kardashians.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!