Indonezija: Univerzitet ne prima LGBT studente

07. 05. 2017

Izvor: GayEcho

Univerzitet iz Indonezije traži od budućih studenata da se prije upisa izjasne kako nisu pripadnici LGBT populacije.

Univerzitet Andalas (Unand) u Padangu postao je meta kritika jer je na svojoj zvaničnoj internet stranici tražio od potencijalnih studenata da se izjasne kako sebe ne identifikuju kao pripadnike LGBT populacije.

Ova stranica je prošle sedmice uklonjena, ali ne zbog pritiska javnosti. Dekan Tafdil Husni kaže kako oni i dalje ne primaju LGBT studente.

“Stranicu smo uklonili jer je nepotpuna”, kazao je on u intervjuu. “Nakon što je doradimo vratićemo je kao vodič za nove studente. Ako ljudi ne potpišu ovaj upitnik onda ne mogu biti primljeni na Univerzitet.”

Husni je kazao i kako je Unand državni univerzitet i da zato može odbiti LGBT učenike zbog religijskih razloga. Indonezija je većinski muslimanska zemlja.

On je također dodao kako bi LGBT studenti, ako bi nekako i prošli kroz proces prijema, mogli da izvrše loš utjecaj na ostale učenike.

Međutim, prema tvrdnjama Instituta za pravnu pomoć iz Padanga odluka Univerziteta da ne primaju LGBT studente je neustavna. Indonezijski ustav sadrži anti-diskriminacione odredbe koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualnog ili rodnog identiteta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!