INTERVJU: Cabaret Tiffany: Umjetnost ne može spasiti svijet, ali može pokazati moguće svjetove u kojima bismo lakše živjeli

24. 01. 2018

Razgovarala: Selma Kešetović

Obje večeri festivala Merlinka će pred sarajevskom publikom prvi put nastupiti Cabaret Tiffany iz Slovenije koji svojim performansima ispituje mogućnosti roda, spola i seksualnosti. Iskoristile smo priliku da ih malo predstavimo, te su nam rekli/e više o samom projektu i nastupima koji nas očekuju.

LGBTI.ba: Kako je nastao Cabaret Tiffany?

CABARET TIFFANY: U trenutnom obliku laboratorija za istraživanje LGBT performativnih umjetnosti, Cabaret Tiffany su oblikovali LGBT umjetnici/e 2014. godine. Njegovi počeci sežu u 2009. godinu, kada su baš ti umjetnici/e počeli/e nastupati na klupskim eventima u klubu Tiffany. Umjetnici i umjetnice su željeli/e uspostaviti prostor u kojem mogu razvijati LGBT izraz bez granica. Iz toga su nastale tri predstave, koje nose ime Somrak bleščavih sprevržencev. Godine 2014. smo naše sudjelovanje konkretizirali/e i uspostavili/e pedagoški program, pridružili/e su nam se i novi članovi i članice, te od tada redovn produciramo nove predstave LGBT tematike.

LGBTI.ba: Koja je primarna ideja, te cilj vašeg umjetničkog djelovanja?

CABARET TIFFANY: Primarna ideja djelovanja Kabarea Tiffany je otvaranje prostora za LGBTIQ umjetnike/ce i performere/ice, stvaranje LGBTIQ platforme i prostora za sigurno djelovanje. Cilj našega umjetničkog djelovanja je osvještavanje publike o LGBTIQ temama.

LGBTI.ba: Kakvi performansi očekuju bh. publiku na Merlinki?

CABARET TIFFANY: Performansi koji će biti izvedeni u Sarajevu izabrani su iz prošlih produkcija Kabarea Tiffany.

Publika može očekivati drag nastupe Tiffanyjevih diva: iskusne posvuduše i iskrene ljubiteljice umjetnosti Giovanne Serrano i Tiffanyjeve mlade ljepotice, ljubimice publike Ljubice Janežić, striptiz i životnu priču vanzemaljske putnice Crazy Diamond, poučne savjete o ljubavi od znane Tiffanyjeve doktorice Olje, umjetničku aukciju Tiffanyjevog umjetničko-kustoskog tima Artistas, te ostala mala iznenađenja.

LGBTI.ba: Pred kakvom publikom najčešće nastupate?

CABARET TIFFANY: Publika pred kojom Cabaret Tiffany nastupa je raznolika i sa svakim nastupom se širi. Primarna publika, publika kojoj smo namijenili svoj rad, je LGBTIQ publika, no naš rad namijenjen je svakome tko ga želi vidjeti. Tako smo obuhvatili širok spektar publike.

LGBTI.ba: Šta je potrebno za jedan umjetnički queer izričaj kako bi on odista bio subverzivan?

CABARET TIFFANY: Potrebne su volja i želja za stvaranjem, razumijevanje trenutnog stanja i situacije u društvu (pozicije LGBTIQ kulture u društvu) te oblikovanje vlastitog kritičkog razmišljanja i djelovanja u oblik kojeg publika više-manje razumije. Mi često uključujemo humor, jer mislimo da je sa njime lakše preživjeti.

LGBTI.ba: Pamtite li neku posebnu anegdotu sa vaših nastupa?

CABARET TIFFANY: Anegdota je toliko koliko je i nastupa, ako ne i više. Trenutno imamo samo interne anegdote, radimo svakodnevno na novima, ali za sada ćemo ih zadržati tajnim. 🙂

LGBTI.ba: Kakve vas asocijacije vežu za Sarajevo?

CABARET TIFFANY: Ćevapčići, burek, baklave, srčani ljudi, fantastična bosanska kava, dobar humor, Valter, Vučko… 🙂

LGBTI.ba: Hoće li umjetnost spasiti svijet?

CABARET TIFFANY: Umjetnost ne može spasiti svijet, ali može pokazati moguće svjetove u kojima bismo lakše živjeli. Teško nam je govoriti o spašavanju svijeta. To prepuštamo superherojima (koji se često pojavljuju u našem kabareu).

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!