Premijera predstave “Narodna drama” održat će se 27. januara na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR

23. 01. 2018

Piše: Redakcija
Izvor i foto: Sarajevski ratni teatar SARTR

U subotu, 27. januara, u 20h, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR će biti premijerno izvedena predstava Narodna drama, prema tekstu aeutorice Olge Dimitrijević, a u režiji Bobana Skerlića.

Glumačku postavu predstave čine Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović i Kenan Kojić.

Olga Dimitrijević kroz tekst Narodna drama govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. godine i već tada je bio umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata – uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. Forma i jezik Narodne drame veoma su inspirativni za rad sa glumcima i glumicama, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujice poezije, te muzičkog narativa.

“U samom komadu sam pokušala da govorim o tome koliko se mi i u tom rigidnom svijetu i u tim različitim odnosima volimo. Ja u svakom tekstu stojim iza političkih pozicija koje su lijeve i feminističke, to je i u tekstu ovdje. Željela sam prosto da pišem o ljubavi dvije žene. Ovo jeste komad koji prije svega govori o ljubavi i slobodi, ali nije komad u kom nam lezbejska ljubavna priča služi kao metafora za postizanje neke druge poente o društvu, nego to jeste lezbejska ljubavna priča i to jeste bacanje svijetla na zanemarene i prećutkivane teme kod nas u javnom govoru. Željela sam da temu lezbejske ljubavi oblikujem izvan često suhoparnog diskursa ljudskih prava, dnevnopolitičkih prepucavanja i sličnih mejnstrim odrednica, i da se dubinski pozabavim življenim iskustvom i kompleksnostima koje ono nosi. U ovom komadu se svi vole, i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Samim tim ovo je i duboko politički komad, koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu”, kaže autorica Olga Dimitrijević.

Dramaturzi predstave su Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, dok je muziku komponirala Irena Popović Dragović. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

Reprizna igranja predstave bit će održana u nedjelju, 28. januara, i u srijedu, 31. januara.

Ulaznice za predstavu možete rezervirati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Facebook pagea Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!