INTERVJU: Helena Janečić: Horny Dyke treba poslati na rodne studije

04. 12. 2014

h_tvrdjaHelena Janečić je hrvatska slikarica i strip autorica. Kroz svoje radove se bavi homoseksualnim identitetom, i otvoreno izlaže slike lezbejske seksualnosti. Autorica je stripa o superjunakinji Horny Dyke i ciklusa Snaše u kojem je tematizirala lezbijski identitet na slavonskom selu. S njom smo razgovarali o njenom radu, aktivizmu i umjetnosti i planovima za budućnost.

Razgovarala: Bojana Vasić

LGBT.ba: Kada i kako ste odlučili da se bavite slikarstvom?

Počela sam slikati prvi puta na faksu. Do tada sam samo crtala stripove. Studirala sam u Americi, na sveučilištu Furman, gdje sam upisala Vizualne umjetnosti smjer slikarstvo, i to je bio moj prvi susret sa kistovima i platnom.

LGBT.ba: U čemu najčešće pronalazite svoju inspiraciju?

Kada nemam neki vremenski rok za određeni rad, onda pustim da se inspiracija dogodi, koja najčešće dolazi iz svakodnevnog života. Inspiriraju me male stvari, odlazak u trgovinu, poštu, priprema jela, odnosi u obitelji, odnosi sa djevojkom, manje-više ono što svi radimo.

Ako nemam vremena i inspiracija se mora dogoditi onda gledam filmove, čitam stripove, slušam muziku, čitam knjige, čitam Fejsbuk, razgovaram sa prijateljima o tome i istražujem stvari na Googleu. Tada pokušavam kombinirati stvari koje još nisu kombinirane.

LGBT.ba: Kako je život u Americi utjecao na Vaš rad?

Život i studiranje u Americi mi je pomoglo u osamostaljenju i stvaranju osobnog stava spram toga što sam gay. To indirektno utječe i na umjetnički napredak. Mislim da svako putovanje i upoznavanje druge kulture znači pozitivno iskustvo koje je djelovalo na mene i tu sam energiju donijela sa sobom.

LGBT.ba: Kakve su reakcije na Vaša djela? Da li ste ikada doživjeli neugodne situacije zbog tematike koju obrađujete?

Reakcije od strane likovne struke i publike su bile pozitivne. Serija Snaše je postala moja najprepoznatvljiva i tražena serija. Ali umjetnička djela i umjetnici se kreću uglavnom u likovnom miljeu, a to je uski krug akademski obrazovane elite.

2010_06_19_strip_recenzija_magazin_stripos_13LGBT.ba: Ko je i kako je nastala Horny Dyke? Da li se njen lik promijenio od nastanka?

Horny Dyke je moja strip superjunakinja koja nosi traperice, pamučnu majicu kratkih rukava i udobne cipele. Ona pomaže djevojkama i ženama u svakodnevnim poslovima i tako ih i zavodi. Ona ironizira superjunački strip, i stereotip superjunaka.

Avanture Horny Dyke sakupljene su u strip album Horny Dyke na rubu konvencije koji je izašao 2011. godine i okupio sve kratke stripove koje sam radila posljednjih nekoliko godina i koji su izlazili u fanzinima i časopisima u regiji.

Prošlo je par godina od kada sam crtala stripove o Horny Dyke i sa tim vremenskim odmakom sam shvatila da je Horny Dyke u stvari ista kao i muški superheroji, te perpetuira šablon da su žene bespomoćne i da ih treba spašavati i skakati im u pomoć. Znam da je radnja u superjunačkim stripovima takva da mora postojati junak i netko kome treba pomoć, ali to se može postići i na drugačiji način. Mislim da Horny Dyke treba poslati na rodne studije i na taj način joj pomoći da osvijesti svoje stereotipno ponašanje! (smijeh)

LGBT.ba: Doživljavate li svoja djela kao društveno angažovana?

Smatram da ona svakako podižu vidljivost lezbijki. Ona komuniciraju sa čitavim društvom jer upućuju na određene pojave koje se ne uklapaju u normativ.

LGBT.ba: Smatrate li da se umjetnošću može mijenjati svijest društva? Konkretno, da li mislite da Vaš rad doprinosi povećanju tolerancije prema LGBT osobama?

Moj rad možda neće direktno utjecati na promjenu zakona vezanih za LGBT populaciju, ali indirektno može utjecati na svijest društva. Ja krećem od svoje sredine. Pokušavam senzibilizirati svoju mamu tako da ju nije sram reći svojim prijateljicama i poznanicama da sam gay i da imam curu.

LGBT.ba: Da li se od umjetnosti živi ili samo preživljava?

Za sada se samo preživljava, ali se može živjeti. Naši strip autori koji žive od stripa rade za vanjsko tržište, francusko, talijansko, američko. Ima umjetnika u Hrvatskoj koji žive od umjetnosti ali oni isto moraju ostvarivati karijeru van Hrvatske da bi mogli živjeti od toga. Tržište kod nas je malo i ne kupuje se i ne ulaže se dovoljno u umjetnička djela. I ja se isto okrećem globalnom tržištu u potrazi za poslom. Zahvaljujući internetu može se živjeti u malom mjestu i promovirati radove po cijelom svijetu.

LGBT.ba: Koji su Vaši planovi za budućnost?

Trenutno radim na autobiografskom stripu o mom životu u Osijeku, o životu s mamom i odnosu sa djevojkom. Voljela bih to objaviti do sljedeće godine. Također bih voljela započeti novu slikarsku seriju o istospolnim parovima koji se planiraju registrirati.

Voljela bih putovati i izlagati izvan Hrvatske. Sa novim radovima to je uvijek lakše. Naravno, financijska strana je neophodna za realizaciju tih projekata.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!