Robert Biedroń je prvi gej gradonačelnik u Poljskoj

03. 12. 2014

biedron38-godišnji Robert Biedroń prvi je gej gradonačelnik izabran u Poljskoj. U drugom krugu lokalnih izbora u gradu Słupsku na sjeveru Poljske, Biedroń je kao kandidat antiklerikalne liberalne stranke pobijedio favorita vladajuće demokršćanske stranke sa 57 posto glasova.

Njegov je politički uspjeh ujedno i pravi pokazatelj koliko se Poljska, kao duboko konzervativna katolička zemlja, promijenila u posljednjem desetljeću od ulaska u Europsku uniju, jer su još 2004. godine Povorke ponosa zabranjivali, a homoseksualnost je bila velika tabu tema. No, otad rastuće prihvaćanje gej zajednice ide ruku pod ruku s procvatom poljske ekonomije.

“Svjedočio sam tome kako je poljsko društvo naučilo svoje lekcije o toleranciji i zato sam jako optimističan, sretan i ponosan”, rekao je Biedroń za The Associated Press.

Rekordan broj gej kandidata

No, čini se kako je taj mladi gej političar pokrenuo i druge, jer stvoren je, kako to poljski mediji zovu, “efekt Biedron” – na ovim je lokalnim izborima sudjelovao rekordan broj gej kandidata. Iako nitko od njih nije zabilježio uspjeh, gej aktivisti su ohrabreni tom velikom promjenom.

Robert Biedroń postao je prvi čovjek grada s 90.000 stanovnika, koji je jedan od najzaduženijih u Poljskoj, pa je najavio kako mu je cilj privući investitore i “počistiti” situaciju u gradskoj vijećnici. Iako je naslijedio i luksuzni vozni park, Biedroń je najavio kako će na posao dolaziti javnim prijevozom ili biciklom.

Inače, Biedroń na parlamentarnim i lokalnim izborima sudjeluje još od 2002. godine, kao kandidat socijaldemokrata, te redovno (baš kao i svojedobno Harvey Milk) gubi izbore, a na parlamentarnim izborima 2011. godine prelazi u antiklerikalnu stranku Twoj Ruch (“Tvoj pokret”) i ulazi u parlament, zajedno s Annom Grodzkom koja je trenutačno jedina transrodna parlamentarna zastupnica na svijetu te ukupno treća trans žena izabrana u neki parlament, druga u Europi.

Pogledajte i Biedrońovu poruku podrške povodom Povorke ponosa u Minsku 2013. godine!

Izvor: CroL

Foto: Piotr Kowalczyk/se.pl

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!