INTERVJU: U susret Osijek Prideu – Ormar je postao pretijesan!

25. 08. 2014

osijek pride

U hrvatskom gradu Osijeku će u subotu, 6. septembra, biti održana prva povorka ponosa ovoga grada, a treća po redu u Hrvatskoj nakon Zagreba i Splita – Osijek Pride. Osječki aktivisti i aktivistkinje objavili su da je “Osijek izašao iz ormara”, te pozvali sve sugrađane i sugrađanke da im se pridruže. “Nakon toliko godina čučanja u ormaru, shvatili smo da nam je ormar postao pretijesan i da se što prije trebamo riješiti okova koje nam je društvo nametalo sve ove godine”, stoji u poruci aktivista i aktivistkinja koji organiziraju povorku ponosa.

Osijek Pride će se prvi put održati pod sloganom “Osijek – nepokoreni grad; LGBTIQ – Nepokoreni građani”. “Dosta ugnjetavanju, dosta marginalizaciji, Osijek je grad bogate povijesti i Osijek je grad koji zaslužuje Povorku ponosa, povorku ponosnih građanki i građana koji će pokazati da su ormari samo za odjeću”, proglasili su aktivisti i aktivistkinje koji će se u subotu, 6. septembra, početi okupljati na Trgu Ante Starčevića u 11 sati.

Povodom predstojeće povorke ponosa sa organizacijskim odborom Pridea porazgovarali smo o pripremama, reakcijama na Pride i planiranom programu.

LGBT.ba: Za početak, kako teku pripreme za Pride?

Pripreme za Pride su sada, dva tjedna prije povorke, u završnoj fazi. Koordiniramo završne sastanke sa policijom, zaštitarima, gradskim službama, ali i sudionicima koji dolaze iz drugih dijelova države, regije i Europe. Kao ni svaki događaj koji se planira, ni organizacija Pridea nije prošla glatko i bez ikakvih problema. Svakakve prepreke su nas kočile, od nedostatka financija pa do raznih sabotaža, no, evo uspjeli smo i evo dva tjedna do održavanja povorke mi smo spremni kao da se sutra održava.

LGBT.ba: Čini se da najava o Prideu u Osijeku nije izazvala neke prevelike javne reakcije u regiji, ali ni u samoj Hrvatskoj. Kakve su reakcije u Osijeku? Jeste li zadovoljni reakcijama, pogotovo na nivou države?

Nažalost – da, živimo u gradu koji je zaboravljen. I nama se čini da je najava Osijek Pridea ostala gotovo nezamijećena, ne samo u regiji, već čak i u državi. Osijek Pride je treća povorka koja će se održavati u Hrvatskoj, poslije Zagreba i Splita. To je također i jedini i prvi Pride u istočnom dijelu Hrvatske, koji i dalje ima ožiljke od rata. Reakcije u našem gradu su podijeljene, od govora mržnje na internetu, sve do zagrljaja, zahvala i čestitanja na ulici. Za sada nam se čini kako nam više prilaze osobe koje su odlučile iskazati podršku, nego protivljenje, pa za sada atmosfera u gradu ne odstupa od dosadašnje, no vidjet ćemo u narednim danima kako se Pride bude približavao hoće li tako i ostati.

LGBT.ba: Možete li reći nešto više o sastavu učesnika/ca na Prideu? Da li je planirano učešće nekih političara/zvaničnika?

O sastavu sudionika nam je u ovom trenutku problematično pričati, jer do samog datuma održavanja mi sa sigurnošću nećemo moći reći tko će se pojaviti. Za sada imamo potvrđen dolazak nekih od ministara, u razgovorima smo sa zastupnicima Europarlamenta, aktivistima civilnog sektora u regiji. Ako nam dođu svi najavljeni gosti, mi smo sretni. Premda, i dalje smo stava da se na Pride ne zove, već se na Pride dolazi.

LGBT.ba: Kako će izgledati program povorke ponosa?

Program neće odstupati od već utabane šablone održavanja povorki. Sve što za sada možemo reći je da je ruta odavno poznata, i da će nam se Pride sastojati od tri dijela: šetnje, političke poruke te zabavnog dijela. Voditeljica programa će biti glumica osječkog HNK Anita Schmidt, kojoj želimo uspješno debitiranje.

LGBT.ba: Šta za vas znači organizacija Pridea u Osijeku, obzirom da je u pitanju već treći grad u Hrvatskoj u kojem se organizira povorka ponosa?

Osijek Pride je treći Pride u RH. Poslje Zagreba i Splita, koji su imali krvave početke, i Osijek se odvažio. Osijek Pride je i prvi Pride u Hrvatskoj koji se održava nakon što je donešen Zakon o životnom partnerstvu. Iako su sada istospolni brakovi više-manje dobro regulirani Zakonom, ono što se i dalje treba mijenjati je duh u kojem društvo živi, jednakost ne samo na papiru, i poštovanje prava svih. Nadam se da ćemo biti solidarni jedni s drugima i u Osijeku pokazati da su svi građani i građanke jednaki bez obzira na ikakav predznak.

Više o Osijek Prideu možete pročitati na Facebook eventu.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!