Irski premijer pozvao građane_ke da na referendumu glasaju za istospolni brak

24. 02. 2015

IRISH Bailou_5Irska je još jedna država u svijetu u kojoj će građani i građanke putem referenduma odlučivati o bračnoj jednakosti. Premijer Irske, Enda Kenny, je na godišnjem kongresu njegove stranke Fine Gael pozvao sunarodnjake da na nadolazećem referendumu o bračnoj jednakosti glasaju za istospolni brak. Poslao je jaku poruku kako se Irska razvila u pravednu, suosjećajnu i tolerantnu naciju. Kenny je poručio članovima stranke desnog centra Fine Gael, koja je vodeća u vladajućoj koaliciji u Dublinu, kako bi nacionalna podrška istospolnom braku na referendumu koji je najavljen za 22. maj poslala i pozitivnu poruku gej zajednici u Irskoj, izvještava Guardian.

Vjerujem da je to ispravno. I ja i moja stranka Fine Gael snažno podržavamo glasanje za bračnu jednakost. Zato poručujem svim istospolnim parovima u zemlji: tu je riječ o vama, o vašem pravu da izgovorite tu jednu riječ, ‘Uzimam’. Za vas i vaš zajednički život neka to postane vaša riječ slobode, poručio je irski premijer.

Provedene ankete pokazuju snažnu podršku istospolnom braku u ovoj nekad dominatno katoličkoj zemlji, koja je bila simbol konzervativnih vjerskih vrijednosti. Zasad se crkveni dužnosnici ne upuštaju u rasprave oko istospolnog braka, pa kampanju protiv njega vode konzervativni katolički laici, među kojima su pojedini pisci i istoričari. Svoje protivljenje temelje na zabrinutosti zbog mogućnosti da LGBT osobe usvajaju djecu. Prošlog je mjeseca ministar zdravstva Leo Varadkar koji dolazi upravo iz vladajuće stranke Fine Gael postao prvim članom irske vlade koji je javno obznanio da je gej. Na taj ga je potez ponukala želja da bude potpuno iskren prema irskom narodu.

Izvor: CroL, Guardian

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!