Intervju: Psychos: Naš muzički angažman doprinosi ujedinjenju zajednice koja dolazi na naše nastupe

23. 02. 2015

psychos_picBanjalučki queer DJ duo Psychos odgovara na naša pitanja koji su im queer muzički utjecaji, šta misle o ženama DJ-icama i koliko je muzički angažman aktivistički.

Razgovarala: Jadranka Ćuzulan

Lgbt.ba: Zašto umjetničko ime Psychos?

Zapravo naše startno ime je bilo Swagette koje je nastalo u vozu, na putu Banjaluka – Sarajevo krajem 2013, kao i cjelokupna ideja o nastanku dua. Kasnije je naša opsesija prema pjesmi Psychobitch od benda Easter bila presudna da se ime promijeni u Psychos.

Lgbt.ba: Gdje nastupate, s kim još surađujete?

Za sada smo nastupale samo po BiH, uglavnom u Banjaluci jer tu živimo, studiramo i radimo. No, nama je izuzetno značajno to što smo u Tuzli dobile nevjerovatnu podršku i odličnu reakciju ljudi koji su bili prisutni. Nismo imale saradnju da drugim izvođačima i izvođačicama, jer još uvijek nemamo autorske stvari, no to je u planu u tekućoj godini.

Lgbt.ba: Koji su vaši muzički utjecaji, a koji specifično queer/LGBT utjecaji u muzici koju puštate?

Generalno, naši nastupi i sva muzika koja puštamo je queer, neki od ovih bendova su velikim dijelom oblikovali naše identitete. Što se tiče bendova i izvođača/izvođačica, to su: Depeche Mode, Easter, The Knife, Miss Kittin, Margita je mrtva, Röyksopp, Grimes, Robyn, Vitalic, White Ring, Lust for Youth…

Lgbt.ba: Žene DJ-evi su neobična pojava na našim prostorima, čak i šire, stoga postoje inicijative poput Femixa i Equalisters. Kakvo je vaše iskustvo?

Jeste neobična, ali ne možemo reći da smo ikad imale ružno iskustvo, dobijale smo uglavnom pozitivne reakcije od ljudi. S tim da smo obje jedne od osnivačica B.U.K.A.-e i da smo out, te se uvijek trudimo da jasno damo ljudima do znanja da smo “kviruše”. Za sve ovo što radimo inspirisala nas je upravo jedna žena. Naša velika prijateljica (također jedna od osnivačica udruženja) koja je na DJ sceni više od 10 godina. Ona je Lana/Marie Cherie. Mnogo toga nas je naučila, uputila i ohrabrila nas. Prva je koja je organizovala queer žurke u Banjaluci i koja je sve to uprkos svemu održavala.

Lgbt.ba: Kao što ste rekle, među osnivačicama ste B.U.K.A.-e. Koliko vaš aktivistički angažman utječe na muzički?

Vjerujemo da utječe dosta jer je i to dijelom aktivistički čin. Samim tim što se javno zalažemo za LGBT ljudska prava i što puštamo queer muziku, doprinosimo i samom ujedinjenju zajednice koja uvijek dolazi na naše nastupe.

 

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!