Istospolni parovi u Grčkoj mogu udomiti djecu

13. 05. 2018

Izvor: Libela.org
Foto: Pixabay

Novom legislativom istospolni parovi koji se nalaze u civilnom partnerstvu u Grčkoj su izborili pravo da postanu udomiteljski roditelji, no ne posvojitelji.

9. svibnja za novu legislativu je glasalo 161 zastupnika/ica nasuprot 103 protiv. Premijer Alexis Tsipras pozdravio je rezultate glasanja. “Ne bi bilo pretjerano reći da je udomiteljstvo djelo altruizma, solidarnosti i nesebična služba onih koji se za to odluče”, dodao je Tsipras.

Iako je Grčka zaostajala za ostatkom Europe po pitanju prava LGBT zajednice, u posljednje tri godine napravljeni su veliki iskoraci. Tako se 2015. godine, kad su pravno priznate istospolne zajednice, Tsipras javno ispričao LGBT zajednici za dosadašnju diskriminaciju.

Iako bračna jednakost još nije postignuta, 2016. godine parlament je izglasao zakon koji povećava prava LGBT zajednice kao što je osiguravanje jednakosti na radnom mjestu bez diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Također, prošle godine tranzicija i pravno priznanje roda postalo je lakše za transrodne osobe.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!