Istraživanje pokazalo: Djeca istospolnih roditelja_ki uspješnija u školi od ostale djece

02. 11. 2020
Djeca koju odgajaju istospolni roditelji_ke bolja su u školi od djece roditelja različitog spola, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje Univerziteta Oxford i Univerziteta Maastricht u Nizozemskoj pokazalo je da ne vrijedi čest homofobni argument da je istospolno roditeljstvo štetno za djecu.

Studija je analizirala podatke gotovo 3.000 djece s istospolnim roditeljima (2.786 lezbejskih parova i 185 homoseksualnih parova), u usporedbi s preko milion djece s roditeljima različitog spola. Svu su djecu pratili od rođenja do kraja osnovne škole, a zatim su trećinu slijedili do kraja srednjoškolskog obrazovanja.

Zaključeno je da djeca s istospolnim roditeljima osjetno bolja i u osnovnoj i u srednjoj školi – a za to postoji mnogo razloga.

“Otkrili smo da su istospolni roditelji često imućniji, stariji i obrazovaniji od tipičnog heteroseksualnog para”, rekao je vodeći autor studije Deni Mazrekaj za Unilad.

“Istospolni parovi često moraju koristiti skupe tretmane plodnosti i postupke posvojenja da bi dobili dijete, što znači da imaju tendenciju da imaju visoku razinu bogatstva.”

U Europi se troškovi posvojenja obično kreću između 15.000 i 40.000 eura, dok vantjelesna oplodnja može iznositi do 1.500 eura po tretmanu, sa stopom uspjeha od oko 15 posto.

Troškovi su slični ili čak veći u drugim zemljama, poput Sjedinjenih Država, gdje se troškovi usvajanja kreću od 15 000 do 40 000 dolara, a jedan ciklus vantjelesne oplodnje može koštati i do 13 000 dolara.

“Vjerojatno je da i drugi čimbenici igraju ulogu, na primjer, to su željene trudnoće, a istospolni roditelji također su vrlo motivirani da postanu roditelji s obzirom na postupke koje moraju proći da bi dobili djecu”, sugerira Mazrekaj.

“Bez obzira na to, imali smo samo podatke o socioekonomskom statusu, ostalo je samo hipoteza, a buduće bi se studije trebale pozabaviti ovim.”

Izvor: PinkNews

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!