Istraživanje u BiH: Tri od četiri LGBT osobe psihički zlostavljane

23. 10. 2015

sym12Izvor: Slobodna Evropa
Piše: Ivana Bilić

U Sarajevu je u srijedu predstavljeno istraživanje Nacionalnog demokratskog instituta o LGBT pravima na području zemalja Zapadnog Balkana. Istraživanje je rađeno sa općom populacijom, LGBT zajednicom i fokus grupama.

Utvrđeno je da u BiH samo 10 posto stanovništva osobno poznaje nekoga tko je LGBT osoba, a upravo je to jedan od razloga što u bosanskohercegovačkom društvu postoji mnogo predrasuda prema toj populaciji.

Istraživanje je, također, pokazalo da je realnost u kojoj žive LGBT osobe drugačija od percepcije javnosti. Javnost, naime, smatra da nasilje nad LGBT osobama nije često.

Marko Ivković iz Nacionalnog demokratskog instituta iz Srbije kaže da su u Bosni i Hercegovini tri od četiri LGBT osobe psihički zlostavljane.

“Imamo situaciju da je jedna od dvije LGBT osobe u BiH diskriminisana, prije svega pri zapošljavanju, ali i pri policijskoj zaštiti. Jedna od pet LGBT osoba u BiH izložena je fizičkom nasilju. Direktna posljedica svega toga je homofobija i transfobija, odnosno strah od nepoznatog. LGBT ljudi jednostavno nisu vidljivi u društvu Bosne i Hercegovine”, objašnjava on.

Zbog činjenice da se u bh. društvu malo govori o LGBT osobama, visok je stupanj neznanja o problemima sa kojima se ove osobe suočavaju. Zbog svih predrasuda LGBT osobe imaju opravdane strahove, prije svega od fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

“Imamo 30 posto opšte populacije koji bi prekinuli kontakt sa prijateljem ukoliko bi saznali da je LGBT. Strah od odbacivanja i prekida veza koje su stvarane tokom života definitivno ne ohrabruje ljude da pričaju o svojoj seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu”, kaže Ivković.

Pojašnjava da je riječ o strahu koji je dvodimenzionalan, odnosno da se LGBT osobe ne boje samo za sebe, već i za svoju užu i širu obitelj.

“Dakle, na koji će način oni biti obeleženi u svom mikrookruženju ukoliko je član porodice LGBT osoba jer tu dolazi do odbacivanja porodice kao celine”, dodaje on.

O statusu LGBT osoba u bh. društvu dovoljno govori činjenica da čak i konferencije za novinare koje organiziraju, uobičajeno osigurava policija.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!