Italijanski sud dozvolio usvajanje djece lezbijskom paru

03. 03. 2016

lezbijska_obiteljIzvor: Crol.hr
Foto: 10thousandcouples.com

Obiteljski sud u Rimu odobrio je zahtjev lezbijskog para za istovremenim usvajanjem kćerki svake od partnerica što je ujedno prvi takav slučaj u Italiji, izvjestile su udruge za LGBT prava.

Usprkos kontroverzi u pozadini odluke o ukidanju mogućnosti usvajanja u zakonu kojim će se pravno urediti istospolne zajednice, dvije žene su uputile svoj zahtjev temeljem postojećih propisa prema kojima je pravo djeteta na “trajnu ljubav i skrb” najmjerodavnije pri donošenju odluke o odobravanju zahtjeva za posvajanjem, piše The Local.

“Svaka od ovih dviju djevojčica ima biološku roditeljicu i skrbnicu koje u potpunosti i ravnopravno dijele roditeljsku odgovornost”, izjavio je odvjetnik para, Francesca Carato.

Obiteljski sud u Rimu odobrio je od 2014. najmanje 15 zahtjeva gej osoba za posvajanjem djece njihovih partnera. Međutim, italijanski pravni sistem otežava utvrđivanje tog principa kao pravila koje bi trebalo biti generalno odobreno prilikom ovakvih usvajanja.

Italijanski Senat je prošle sedmice usvojio zakon o istospolnim civilnim zajednicama nakon što je vladajuća Demokratska stranka popustila pristiscima koalicijskih partnera te ukinula odredbu kojom bi se omogućilo usvajanje djece partnera/ice. Planira se poseban zakon kojim će se tražiti ista prava kakva imaju vjenčani parovi po pitanju usvajanja i za gej osobe, nevjenčane parove i samce/samice.

Podjele po pitanju usvajanja u Italiji posebno su naglašene ove sedmice nakon što je najpoznatiji gej političar u zemlji, Nichi Vendola, objavio kako ima sina sa svojim partnerom iz Kanade zahvaljujući surogat majci iz Kalifornije.

Čelnik krajnje desničarske stranke Sjeverne lige, Matteo Salvini, optužio je Vendolu za “odvratnu sebičnost”, a vođa populističke stranke Five Star Movement, Beppe Grillo, izjavio je kako ga “plaši koncept iznajmljivanja maternice”.

Kako sada stoje stvari, Vendola, iskusni ljevičar i bivši guverner južne talijanske regije Puglia, mogao bi usvojiti dijete u SAD-u. No, čak ako to i učini, u Italiji mu neće automatski priznati roditeljsko pravo jer je biološki otac njegov partner. Najviši sud je protekle sedmice odbio zahtjev lezbijke za usvajanjem djeteta njezine partnerice uprkos tome što je takav zahtjev već odobren u SAD-u. Međutim, ta je presuda donesena temeljem proceduralnih razloga i stoga ne predstavlja presedan.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!