Potresna priča iz Australije poziva državu da konačno ozakoni bračnu jednakost

04. 03. 2016

australkeIzvor: Crol.hr
Foto: Facebook / Lara Ryan

Iz Australije stiže tragična i potresna priča o tome zašto je bračna jednakost izuzetno bitna. Žena iz Sydneya je javno progovorila o užasavajućem iskustvu i diskriminaciji koju je doživjela nakon što joj je partnerica poginula u nesreći i to ubrzo nakon rođenja njihovog drugog djeteta.

Lara i Elise Ryan vjenčale su se 2010. u Novom Južnom Walesu, iako Australija i dalje ne priznaje istospolni brak. Imaju dvoje djece, od kojih se mlađa ćerkica Skylar rodila u januaru. No, sreća ove obitelji tragično je prekinuta kad je, manje od mjesec dana nakon njezina rođenja, Elis poginula u automobilskoj nesreći, a Lara se u prevelikoj tuzi za voljenom osobom našla usred bitke s državnom diskriminacijom.

U emotivnoj objavi na Facebooku Lara je opisala sve strašne prepreke kroz koje je nakon toga morala proći.

“Nakon što sam u užasnoj nesreći izgubila partnericu morala sam pitati pitati policajca ‘smijem li’ se potpisati kao supruga u izvještaju o nesreći. Istog dana sam morala prekrižiti rubriku za supruga na smrtovnici i onu za oca u rodnom listu za našu djevojčicu. U prepunoj Hitnoj pomoći sam morala vikati ‘Ona je moja supruga, znam da to nije zakonski priznato, ali ona je moja žena!”, napisala je Lara.

12792380_10156541188795316_6264620243905738625_o

“Nikad nas nije zanimala politika, živjele smo naš život onako kako smo htjele i vlastitim primjerom smo se trudile promijeniti način na koji ljudi gledaju istospolni brak. No, nevjerojatna količina dokumentacije koju moram ispuniti kako bih osigurala vlastitu i budućnost moje djece je jednostavno smiješna kad je umjesto toga dovoljan samo jedan vjenčani list. Sve zbog toga što je volim i što je bila dio mog života zadnjih deset godina, ona je majka naših dviju djevojčica, budućnost o kojoj sam sanjala i moja sigurnost. Ljubav je ljubav i trebali bismo je slaviti i poticati svakodnevno, jer svijet je ionako već dovoljno surov”.

Njezina je objava do sada podijeljena više od 60.000 puta, a aktivističke udruge su pozvale vladu da prestane s odugovlačenjem i pokrene glasanje o bračnoj jednakosti u parlamentu.

Lara planira posuti pepeo svoje supruge na plaži na kojoj su se vjenčale u Novom Južnom Walesu, a ni sama nije očekivala tako veliku podršku.

“Elise bi me ‘ubila’, jer se nikad nismo bavile politikom”, napisala je.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!