Sarajevo: Napad na goste u kinu Kriterion

05. 03. 2016

incident-u-sarajevskom-kinu-kriterion-grupa-mladica-polupala-inventar-i-pretukla-konobara_1457133435Izvor: Radio Sarajevo, Oslobođenje, Klix.ba, Facebook
Piše: Redakcija
Foto: Radio Sarajevo

Radio Sarajevo sinoć je izvijestio o napadu na goste u kinu Kriterion, navodeći da od čitatelja s lica mjesta saznaju je grupa mladića pokušala napasti goste u ovom sarajevskom kafiću/kinu.

“Policijske patrole upućene su na mjesto događaja, ali o detaljima sukoba ništa ne znamo”, sinoć su za Radio Sarajevo rekli iz Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Kako su sinoć javili čitatelji, nekoliko policijskih vozila bilo je ispred Kriteriona, a policijski službenici obavljali su uviđaj i uzimali izjave od posjetilaca Kriteriona. Radio Sarajevo u članku je podsjetio da je Kriterion i ranije bio meta napada, i to za vrijeme trajanja festivala queer filma Merlinka prije dvije godine.

No, iako se u trenutnum izvještajima o ovome incidentu na portalima ne spominje priroda napada, na Facebooku se sinoć počeo širiti status građanke koja je bila na licu mjesta, te navela da je napad bio homofobne prirode. Status prenosimo u cijelosti: “Trenutno sam u Kriterionu zajedno sa svojim prijateljima i prijateljicama. Napadnuti smo od strane 5 huligana koji su ušli u objekat i počeli provocirati goste dobacujući – pederi, šta se ovaj peder šepuri i sl. Nakon toga su prijetili da će nas raznijeti bombom ukoliko iko pozove policiju. Zbog osiguranja kafane, konobarica je stisnula panic button, došla je policija i sSecuritas. U međuvremenu su huligani izudarali jednog momka, šakama i nogama, njih četvorica, te mu razbili dvije flaše od glavu! Nakon toga su demolirali šank gađajući konobaricu svim raspoloživim objektima pogodivši je pepeljarom. Momak je trenutno u urgentnom centru gdje mu se pruža medicinska pomoć. Policija koja je stigla nas je LAGALA da su napadači privedeni, jer u momentu dok sam razgovarala na telefon, vidjela dvojicu njih kroz stakleni portal kako se šepure ulicom i dobacuju nešto. Nakon ovog napada smo mi ti koji smo taoci policije, jer nam ne daju da napustimo objekat dok se uviđaj ne završi – čekamo inspektora da dođe već punih sat i po’! Nismo sigurni, rekla sam to policajcima jer sam vidjela kako su napadači pušteni, na to nisam dobila reakcije osim da su navidno u stanici! Ovo je ludnica, u ovoj državi je moguće da vam neko smrću prijeti, izudara, izmaltretira, te da nakon toga ima priliku da se prošeta ulicama sav sretan jer je razbio neke tamo pedere ili koga već, dok žrtve nasilja trpe zatočene čekajući uvidaj koji nije na pomolu. SMRT FAŠIZMU!!!!!”

Klix.ba jutros je izvijestio da su četiri osobe uhapšene, inicijala L.K., L.B., Č.Š. i M.M., sve rođene 1998. godine. Napadnuti konobar, inicijala P.Dž, također je 1998. godište. Kako je za Klix kazao dežurni operativni MUP-a KS-a, ove osobe sinoć su oko 22 sata ušle u kino Kriterion i napale konobara inicijala P.Dž., nanijevši mu lakše tjelesne povrede. Klix piše da “još uvijek nije poznat motiv ovoga napada, a incident je okarakteriziran kao nasilničko ponašanje”, te da “pripadnici sarajevske policije nastavljaju raditi na rasvjetljavanju ovoga događaja”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!