Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio izmjene Krivičnog zakona FBiH

predstavnicki-dom-parlamenta-fbih-kolegij-danas-o-skaljicu-Piše: Redakcija LGBT.ba
Foto: oslobodjenje.ba

Na dnevnom redu 8. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije koja je održana 23. februara 2016. u Sarajevu, po hitnom postupku usvojen je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH.

Početkom juna 2015. Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje je u Parlament Federacije uputila inicijativu za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBiH, kako bi se konačno ugradile odredbe vezane uz krivična djela počinjena iz mržnje.

Kako smo ranije pisali, potreba za usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije BiH proizilazi i iz potrebe za harmonizacijom domaćeg zakonodavstva i to Krivičnog zakona Federacije BiH s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, a neophodna je i kako bi došlo do međusobne harmonizacije entitetskih i krivičnog zakona Brčko Distrikta. Kako nam je tada rekla federalna zastupnica i članica Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer, “inicijativa Koalicije još nije razmatrana zbog političke krize i nepostojanja parlamentarne većine”.

Skoro pola godine od objavljivanja gorespomenutog teksta “Izmjene Krivičnog zakona Federacije na čekanju”, Vesna Švancer kao potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kratkoj izjavi za naš portal je prokomentarisala da postoji stabilna parlamentarna većina koja će usvojiti predložene izmjene i da u tom pogledu ne bi trebalo biti smetnji kao što je bio slučaj sa pokušajem da se izmjene i dopune urade 2013. i 2014. kada Zakon nije dobio podršku u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Šta konkretno znače usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije za naš portal pojašnjava Vladana Vasić, koordinatorica programa Sarajevskog otvorenog centra (SOC): “Što se tiče predložene regulacije, ona je urađena po ugledu na regulaciju u Republici Srpskoj i Republici Hrvatskoj i svakako je prihvatljiva i bit će adekvatna u smislu oštrijeg kažnjavanja počinitelja ovih krivičnih djela. Međutim, ono što mi kao Koalicija udruženja civilnog društva smatramo neophodnim za istaći je da je predložena definicija, iako zadovoljavajuća, još uvijek preuska. Definicija je zatvorena i ne omogućava sankcionisanje krivičnih djela počinjenih na nekom drugom osnovu od onih predviđenih zakonom, ne uzima se u obzir da mržnja može biti potpuni, ali i djelimični osnov počinjenja ovih krivičnih djela. Također, ne uzima se u obzir da žrtve krivičnih djela počinjenih iz mržnje mogu biti i osobe povezane s osobama koje imaju neku od predviđenih karakteristika, iako sama žrtva nema tu karakteristiku. Ove izmjene i dopune kao takve odnose se samo na krivična djela počinjena iz mržnje, te se, nažalost, nije radilo na proširenju zabranjenih osnova izazivanja mržnje i poticanja na mržnju i nasilje, koji su još uvijek zabranjeni samo na osnovu nacionalne, vjerske i rasne pripadnosti.”

Dakle, iako je napravljen pomak, nedostaci su evidentni te će biti potrebno uložiti dodatne napore kako bi se uradile korekcije.

“Ovom regulacijom, dakle, jesu pooštrene kazne za krivična djela čiji je motiv izvršenja bila mržnja ili predrasuda, ali još uvijek je potrebno dodatno proširiti broj osnova i predvidjeti gore navedene situacije, da bi se sva krivična djela koja su počinjena jer je počinitelj/ka percipirao/la žrtvu drugačijom zbog neke karakteristike koju on/a može i ne mora da posjeduje, adekvatno procesuirala i oštrije kažnjavala. Usavršavanje regulacije koja se odnosi na krivična djela počinjena iz mržnje i adekvatno regulisanje poticanja na mržnju i nasilje definitivno je nešto što će Koalicija raditi u budućnosti”, zaključuje na kraju Vasić.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje danas je uputila saopćenje povodom sutrašnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se raspravljati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, poručujući da je krajnje vrijeme da Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH

Članice Koalicije smatraju da je u 2016. godini neophodno da Federacija Bosne i Hercegovina napokon usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kojima će se regulisati krivična djela počinjena iz mržnje, što je već 2010. godine učinjeno u Brčko Distriktu i Republici Srpskoj, ali i druga društveno opasna ponašanja kao što su krivična djela navođenja na prostituciju i krivična djela trgovine ljudima koja se također regulišu ovim prijedlogom. Navedene izmjene neophodne su ne samo u smislu regulacije krivičnih djela počinjenih iz mržnje u Federaciji BiH, nego i zbog harmonizacije krivičnih zakona na teritoriju BiH.

“Izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kojima bi se adekvatno regulisala i sankcionisala krivična djela počinjena iz mržnje čekaju od 2010. godine, te su u 2013. i 2014. godini razmatrane u Parlamentu Federacije BiH i oba puta usvojene na Predstavničkom domu. 2013. godine Dom naroda Parlamenta FBiH nije usvojio ove izmjene i dopune, a 2014. nije sazvana ni sjednica na kojoj bi se o njima odlučivalo. U 2015. nije bilo inicijativa da se Krivični zakon FBiH izmijeni u cilju regulisanja krivičnih djela počinjenih iz mržnje, te je FBiH ostala jedina administrativna jedinica u BiH, a i u regionu, koja nije regulisala ova krivična djela”, navodi se u saopćenju.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!