Italijanski sud po prvi put priznao očinstvo gej paru

03. 03. 2017

Izvor: Crol.hr
Foto: Facebook/Ivan Scalfarotto

Drugostepeni sud grada Trenta donio je historijsku odluku priznavši roditeljstvo dvojici gejeva, čiju je djecu rodila surogat-majka iz Kanade. Sud je odlučio da su obojica muškaraca očevi djece.

Nije poznat identitet očeva ni majke, a djeca su začeta medicinski potpomognutom oplodnjom. Prema obrazloženju suda, roditeljski odnosi nisu nužno definirani biološkim vezama nego, štoviše, roditeljskom odgovornošću, koja se očituje u svjesnoj odluci da se podižu djeca i da se o njima brine.

Sud je odluku donio 23. februara ove godine i njome se prvi put utvrđuje da dijete može imati dva oca.

Inače, italijanski zakoni zabranjuju surogat-majčinstvo, pa Pink News podsjeća na slučaj roditelja kojima je prije dvije godine oduzeto dijete koje je za novčanu naknadu rodila majka iz Ukrajine. Par je tužen za prevaru, a dijete dato na usvajanje.

Podsjetimo, u Italiji su nakon višegodišnjeg snažnog otpora Katoličke crkve prošle godine ozakonjena civilna partnerstva.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

LGBTI.BA – BH LGBTI info portal

LGBTI.ba je prvi news portal namijenjen prvenstveno LGBTI zajednici u Bosni i Hercegovini i njenom informisanju o događajima, aktivnostima i problemima vezanim za LGBTI prava i kulturu.

Urednica
Nejra Agić

Psihološko savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Pravno savjetovanje za LGBT osobe
[email protected]

Kontakt
e-mail: [email protected]
telefon: +387 33 551 000

Kontaktirajte nas!