Kanada uvodi rodno neutralne putne isprave

04. 09. 2017

Izvor: forum.tm
Foto: Fox News

Državljani Kanade moći će u svojim putovnicama ispod imena u rubrici “spol” upisati X i tako odabrati da se ne svrstaju među muškarce ili žene, javlja B92.

Kanadske vlasti su ovaj potez najavile prošlog tjedna, naglasivši da će “X” olakšati vađenje dokumenata ljudima koji se ne identificiraju kao pripadnici muškog ili ženskog spola, a sama oznaka će se primjenjivati i na druge dokumente koje izdaje tijelo za imigraciju, izbjeglice i državljanstva Kanade (IRCC).

U pitanju je novi potez liberalnih vlasti u Kanadi, koje nastoje zaštiti pravo Kanađana na slobodu da se izjašnjavaju kako žele po pitanju spola, odnosno roda.

Velika debata o tome šta je borba za ljudska prava s jedne strane i koliko je “agresivna” i štetna kultura političke korektnosti s druge, pokrenuta je prošle godine kada je najavljeno usvajanje Uredbe C-16, kojom se regulira antidiskriminacijska zaštita i uvode strože kazne za diskriminaciju, pa tako i za diskriminaciju temeljem roda.

U žiži javnosti je univerzitetski profesor Jordan Peterson iz Toronta, koji se otvoreno protivi “zakonskoj regulaciji jezika” i tvrdi da se tako narušavaju sloboda govora i mišljenja, ali i kaže da se uvođenjem rodno neutralnog određenja ujedno pravi medvjeđa usluga čitavom društvu.

Njegovi kritičari, koje on naziva pripadnicima “radikalne ljevice”, označavaju ga kao “fašistu”, “rasistu” i “homofoba ili transfoba” i često nasilno prekidaju njegove govore.

Prije Kanade, ‘neutralnu rodnu opciju X’ uveli su Australija, Danska, Njemačka, Malta, Novi Zeland i Pakistan, a u nekom obliku ‘treću mogućnost’ imaju i Indija, Irska i Nepal, piše Guardian.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!