Kate Winslet ponosna na scene lezbejskog seksa sa Saoirse Ronan u romantičnoj drami ‘Ammonite’

02. 10. 2020
U svom najnovijem filmskom uratku, romantičnoj drami “Ammonite” koju mnogi već vide u utrci za nagradu Oscar, Kate Winslet je scene seksa koreografirala zajedno s filmskom partnericom, Saoirse Ronan.
Izvor: IMDB

Radnja filma “Ammonite” redatelja Francisa Leea odvija se 1840-ih, na obali Dorseta, a nadahnuta je životom sakupljačice fosila, Mary Anning (Kate Winslet) koja se zaljubljuje u mladu ženu, Charlotte Murchison (Saoirse Ronan).

Winslet je mjesecima istraživala život paleontologinje Mary Anning, kako bi bila što dosljednija u tumačenju dodijeljene joj uloge. Proučavala je kako je Anning postala svjetski poznata zbog svojih pronalazaka fosila u stijenama Lyme Regisa.

Mjesec dana radila je s paleontologom, učila je lokalni dijalekt, ali i pokušala savladati vještinu crtanja – jer Anning je crtala svoja otkrića, a za potrebe filma Kate je nacrtala i samu Charlotte. Također, trudila se usvojiti dnevnu rutinu kakvu je imala Mary.

Iako je osvojila Oscar za film “Žena kojoj sam čitao” i usprkos činjenici da je u svijetu filma Kate Winslet prisutna više od dvadeset godina, a njen prvi “ekranizirani” poljubac sa ženom zabilježen je davne 1994. godine, u kriminalističkom trileru “Heavenly Creatures”, za “Ammonite” kaže da je “jedan od trenutaka na koje je najviše ponosna”, jer prikazuje “produbljivanje povezanosti unutar intimne istospolne veze u kojoj dvije žene otkrivaju tko su i kakve su zapravo”.

Winslet ne propušta istaknuti ni kako je “ženama iz tog vremena bilo uskraćeno da same odlučuju, odaberu svoju svrhu”, jer bile su “unaprijed osuđene na brak s muškarcem kako bi živjele i imale sredstva za život”, ali i podsjeća da Mary Anning nije pristala na takav ultimatum, i nije se htjela pokoriti samo da bi pronašla izlaz iz siromaštva ,već je nastavila raditi ono što voli i u što čvrsto vjeruje.

“Ammonite” je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Torontu 11. septembra, a u kina stiže 13. novembra.

Izvor: CroL.hr

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!