Zbog govora mržnje: Koalicija DF/GS i kandidatkinja za načelnicu kažnjeni po prijavi OO Bh. povorke ponosa

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. augusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog Facebook statusa Adne Pandžić, kandidatkinje za načelnicu općine Novo Sarajevo, u kojem je, između ostalog, Povorku ponosa nazvala “Povorkom stida” šireći netrpeljivost i govor mržnje prema LGBTIQ osobama.
Izvor: Bh. povorka ponosa, foto: Martina Šalov

Naime, 23. augusta Adna Pandžić je na svom Facebook profilu objavila status u kojem je Bh. povorku ponosa naziva “povorkom stida”, navela je da se konačno i definitivno protivi prihvaćanju LGBTIQ osoba, te je istakla da LGBTIQ osobe ne može svrstati u normalan obrazac ponašanja.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa smatra da je navedena retorika kandidatkinje na izborima, Adne Pandžić, neprihvatljiva. Ovakav javno iznesen stav doprinosi širenju govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama, te produbljuje probleme s kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno i kontinuirano suočavaju. Posebnu težinu nosi to što je Adna Pandžić kandidatkinja za poziciju načelnice općine Novo Sarajevo.

Na 58. sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine potvrđeno je kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3000 KM. Kako je Centralna izborna komisija navela u svojoj odluci, kandidatkinja je nedvosmisleno imala namjeru da svojim porukama širi govor mržnje, što može imati negativne posljedice po LGBTIQ osobe. Prvenstveno, ovakvim govorom se prema članovima zajednice može stvoriti prezir i neprijateljstvo, ali i izazvati nasilje.

“U objavi na Facebook profilu Adne Pandžić je izražena netolerancija i radi se o zabranjenom ponašanju, jer isto, zbog izraženog neprijateljstva, može u konačnici podstaći nasilje prema LGBTIQ zajednici. Osim što ima karakter omalovažavanja i vrijeđanja, jezik mržnje zastrašuje pojedinca ili grupu. Stoga ovakvo ponašanje ne može biti tolerisano u izbornoj kampanji, ali ni van službenog perioda od 30 dana izborne kampanje. Naime, Bosna i Hercegovina je pogodno tlo za širenje mržnje, posebno na vjerskoj, nacionalnoj pa i rodnoj osnovi”, navedeno je u odluci.

Konkretno u ovom slučaju prekršena su pravila komunikacije putem interneta, a s obzirom na to da je Facebook mreža koja je pristupačna velikom broju ljudi, Centralna izborna komisija nije mogla da se ograniči samo na period od 30 dana izborne kampanje.

“Ovako usko tumačenje zakona bi omogućilo kandidatima da nesmetano koriste govor mržnje sve do službenog početka perioda kampanje (30 dana do dana izbora) i tek kada izborna kampanja zvanično počne povedu računa o svom govoru i javnom nastupu da ne bi bili izloženi sankciji. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ima odgovornost da ove pojave spriječava i ne dozvoli ovakav govor svim ovjerenim političkim subjektima i njihovim kandidatima. Cijeneći da pisani govor Adne Pandžić ima karakter intenzivne negativne emocije zastrašujućeg ili uznemirujućeg izražavanja o neprihvatanju grupe LGBTIQ zajednice koju naziva ‘povorkom stida’, i kako se ovim govorom javno, putem društvene mreže izaziva mržnja prema pojedincima ili grupi sa ciljem propagande netrpeljivosti prema drugima, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije mogla, a da ne cijeni da ova izjava ujedno podstiče i opravdava napad na seksualnu orijentaciju i diskriminira pripadnike te grupe, što je današnjem društvu nedopustivo”, stoji u obrazloženju odluke.

Organizacioni odbor pozdravio je ovu odluku, te pozvao sve kandidate/kinje, političke stranke u BiH, te sve javne i političke ličnosti da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost, kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu. Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonskom sankcionisanju. Pozvali su i sve građane/ke da prijave svako kršenje Izbornog zakona, kao i svaki govor mržnje i netrpeljivost koji bude upućen u narednom periodu a koji se odnosi na bilo koju osobu u BiH.

Svi građani/ke mogu se žaliti Centralnoj izbornoj komisiji putem maila [email protected], gdje će navesti ko je, kad i gdje širio govor mržnje i pozivao na netrpeljivost.

Zaustavimo zajedno govor mržnje, kako u online sferi i u medijima, tako i na političkim i javnim skupovima.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!