Koje LGBT filmove možete pogledati na 21. Sarajevo Film Festivalu

12. 08. 2015

carmin tropicalBliži nam se početak 21. Sarajevo Film Festivala i vjerujemo da se ljubitelji/ce dobrih filmova već raduju festivalu koji počinje u petak, 14. i trajat će do subote, 22. avgusta. Festival će i ove godine ponuditi izvrsna filmska ostvarenja, a među njima će se u programu naći i nekoliko filmova LGBT tematike.

Ove godine je nešto manje filmova, nego je to bio slučaj na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu, kada su se četiri filma našla u takmičarskom programu. Međutim, gledatelji/ce će moći pogledati pet kratkih filmova koji kroz različite priče govore o životima i problemima LGBT osoba i dva dugometražna u kojima se prožimaju LGBT likovi.

U kinu Meeting Point, 17. avgusta u 15h, biće prikazan dugometražni film Servis. Porodica Pineda vodi zapušteno kino u jednom gradu u provinciji u kojem se prikazuju po dva stara erotska filma za cijenu jednog. Žena i glava porodice Nanay Flor, njena kćerka Nayda, zet Lando i usvojena kćerka Jewel smjenjuju se na šalteru za prodaju karata i u kantini. Njeni nećaci Alan i Ronald su slikar reklamnih postera, odnosno kino-operater. Nanay Flor je podnijela slučaj dvoženstva protiv svog otuđenog muža i prisustvuje suđenju danas kada će, nakon nekoliko godina, konačno biti donesena presuda. Priča se razvija u ovom kontekstu. I dok ostali članovi obavljaju svoje svakidašnje aktivnosti, gledamo kako pate i kako se nose sa grijesima i porocima drugih – u odnosima, ekonomiji i seksu. Zaokupljeni svojim ličnim demonima, članovi porodice su nesmotreni i ne vide da se u kinu dešava druga vrsta posla između „servis” dječaka (muških prostitutki) i mušterija homoseksualaca.

Takođe, u kinu Meeting Point, 17. avgusta u 18h bit će prikazan kratki film Šamar koji govori o jednom tinejdžeru, bokseru, koji se konačno mora pomiriti sa istinom o samom sebi. Film se prikazuje u sklopu projekcije EE BAFTA 2015 Short Film Nominees, zajedno sa filmovima Šira slika, Boogaloo i Graham, Emocionalni prekidač, Karmanova linija, Majmunski ljubavni eksperimenti, Moj tata, Šamar, Tri brata.

U 12h, 19. avgusta, u kinu Multiplex Cinema City (dvorana #4), ćete imati priliku pogledati meksički dugometražni film Carmin Tropical. Mabel, uspješna transeksualna pjevačica koja nastupa u noćnim klubovima, vraća se u svoj rodni grad u Meksiku kako bi istražila ubistvo svoje najbolje prijateljice Daniele. U nedostatku pravog traga i usljed manjka informacija o Danielinoj smrti, Mabel je prisiljena sve dublje kopati po prijateljičinoj prošlosti. U procesu traganja, sa nelagodom otkriva u kojoj se mjeri njen odgoj i prošlost preklapaju sa onima njene ubijene prijateljice. Kako bi u potpunosti shvatila šta se dogodilo Danieli, Mabel mora prigrliti svijet koji je očajnički nastojala ostaviti iza sebe. Potentna mješavina nostalgije i strepnje, Carmin Tropical pažljivo razotkriva fascinantnu i narastajuće zlokobnu misteriju koja nas stavlja pred pitanje da li je moguće pobjeći od vlastite sudbine.

besprijekoranKratki film Besprijekoran je slobodna adaptacija nezavršenog djela Franza Kafke Pripreme za vjenčanje na selu. Prebacujući perspektivu, sa protagonista teksta iz ranog dvadesetog stoljeća – heteroseksualnog Nijemca koji se sprema za vjenčanje sa svojom zaručnicom, na onu savremenog Bosanca homoseksualca koji se nalazi u istoj situaciji. Film je ispričan u dva dijela kombinujući arhivske snimke i živu radnju.

Režiser ovog filma je Grant Gulczynski, a uloge u filmu igraju mladi bh glumac Adi Hrustemović i glumica Sabina Mrgan. Film se prikazuje u sklopu projekcije film.factory 1, 20. avgusta u 17:30, u Multiplex Cinema City (dvorana #4), zajedno sa filmom Ruda.

U kinu Multiplex Cinema City (Dvorana #2), 20. avgusta u 12h, ćete moći pogledati bugarski film Ponos. Manol je general u penziji i brižni djed strogih patrijarhalnih nazora i zacementiranih vrijednosti čije poštivanje očekuje od članova svoga domaćinstva. Jednoga dana Manol saznaje da je dječak kojeg je odgojio homoseksualac. Životni izbori osoba koje Manol voli sukobljavaju se sa njegovim vlastitim vrijednostima u bitci iz koje će Manol neizbježno izaći kao gubitnik.

Ovaj film se prikazuje u sklopu projekcije EFA Nominees Tour 2014 – Shorts – 3.

Filmovi koji se još prikazuju u sklopu ove projekcije su: Dolina kitova, Ostalo je još života, Ponos.

U kinu Meeting Point, 21. avgusta u 18h, ćete imati priliku pogledati čileanski kratki film Izgubljene kraljice. Rodrigo ima 18 godina i radi u klubu kao transvestit, uhapšen je tokom policijske racije koju je prenijela televizija. Vraća se kući u strahu da će ga porodica vidjeti na vijestima. Dok se svi spremaju za zabavu, on planira bijeg sa svojim partnerom Mauriciom (48), frizerom i porodičnim prijateljem.
Režiser filma, Ignacio Juricic Merillán, studira filmsku režiju na Univerzitetu u Santiagu u Čileu. Njegov filmski prvijenac, kratki film Izgubljene kraljice osvojio je Drugu nagradu u sklopu Cinéfondation selekcije na Filmskom festivalu u Cannesu 2015, i na SFF-u se prikazuje u sklopu projekcije Cinefondation Cannes, zajedno sa filmovima Share, Viktor XX i Erkinov povratak.

FilmViktor XX, koji će biti prikazan u sklopu iste projekcije (21. avgust, 18h), govori o Viktoru koji voli eksperimentisati sa svojim spolom. Ne zna da li se osjeća kao muško ili žensko. Živi u malom primorskom mjestu u Almeriji, sa majkom Mari Angeles i djevojkom Rahmom. Nakon što dođe u grad, zaštićen anonimnošću, on otkriva sebe. Ali tajne ne traju vječno i Victor će se morati suočiti sa majkom i djevojkom kako bi se zauzeo za stvarnu sliku koju vidi u ogledalu.
Režiser filma, Ian Garrido, je rođen u Granadi 1988. godine. Odlučio se za promjenu spola 2014. godine, godine koja se poklapa sa krajem njegovih studija filmske režije na ESCAC i sa snimanjem njegova dva završna projekta u karijeri: probne televizijske serije naslova QUEER i kratkog igranog filma VICTOR XX: priče o transeksualacu koji živi u malom ribarskom mjestu na jugu zemlje.

Priprelmila Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!