Koje su serije i filmovi u 2019. godini ostavili utjecaja na queer osobe u BiH

Piše Selma Kešetović

Ova godina donosi mnogo više queera u filmskoj industriji

Maistreem mediji sve više pridaju važnost reprezentaciji LGBTI osoba na ekranu, stoga možemo reći da je 2019. godina bila plodna godina, jer je donijela mnogo likova sa kojim se LGBTI osobe mogu identificirati. Budući LGBTI osobe čine 10% populacije, sasvim je legitimno očekivati i njihove priče, glavne protagoniste/ice, kao i filmove i serije koji ih prikazuju, ne samo kroz prizmu njihove seksualnosti, nego i mnoštvo drugih identiteta.

Zajednici u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, LGBTI osobe na ekranu donose osjećaj inkuzije koja je bitna za njihovo mentalno zdravlje. Ivana Dračo smatra da 2019. godinu možemo smatrati vrlo plodnom kada je queer tematika u pitanju. “Ako moram izabrati jednog najdojmljivijeg lika, onda je to definitivno Eric iz inače fenomenalne Netflixove serije Sex Education. Loud & proud queer tinejdžer iz religiozne afričke imigrantske porodice i njegov drag omaž Hedwig and the Angry Inch, zatim homofobni napad i način na koji se izborio sa istim. S druge strane, jedan potpuno netipičan strejt prijatelj i sjajni nestereotipni otac. Serija koju treba ugraditi u srednjoškolski kurikulum.”

LGBTI likovi ušli su u animirane filmove i serije, na veliku radost ljubitelja/ica ovog žanra, kao što je to Haris Begić. Pored sjajne priče, velika popularnost serije Steven Universe leži upravo u diverzitetu identiteta i kultivaciji nenasilja i prihvatanja. Jedna je od rijetkih serija za djecu koja sadrži interspolnu osobu – Stevonnie. Stevonnie je fuzija glavnog lika i njegove prijatelje (Steven i Connie), te se pored serije Stevonnie pojavljuje i u filmu Steven Universe: The Movie, koji je izašao ove godine. Djeca i mladi ljudi kroz film imaju rijetku priliku susresti se sa rodno-nebinarnim, interspolnim likom kojeg podupire odlična reprezentacija. Rebecca Sugar, kreatorica serijala SU, također je napravila i instagram profil za Stevonnie na kojem često objavljuje savjete o brizi za samog/same sebe.

“Stevonnie kao interspolna rodno-nebinarna osoba samo je jedan od simbola sigurnog prostora kakvog pruža ovaj serijal, koji zapravo i ostavlja snažan utisak jer je Stevonnie produkt iskrenog i dubokog prijateljstva između Stevena i Connie. U ovome slučaju, iskrena ljubav koja vlada u njihovom odnosu osnova je za ovoga lika, i istovremena hrabrost i toplina koju sa sobom nosi Stevonnie mi je duboko inspirativna. Sretan sam što je na ovaj način prikazan interspolni identitet kojeg je rijetkost pronaći u dječijim sadržajima.” – kaže Haris Begić.

Amar Ćatović je u ovoj godini pogledao film Pride iz 2014. godine, film koji je utjecao na njegov emotivni i aktivistički život u 2019. godini. “Mnogo me inspirsao film Pride, koji govori o LGBTI pokretu u Velikoj Britaniji, koji pomaže rudarima koji su se našli usljed teške ekonomske situacije 80tih godina prošlog vijeka. Tačnije svi likovi iz LGBTI pokreta i rudari su me inspirisali kako možemo zajedno raditi na postizanju boljeg i ravnopravnijeg društva gdje smo svi jednaki/e.”

Ne možemo zanemariti činjenicu da se mlade osobe sve više okreću youtube kanalima i prate različite osobe koje proizvode humoristički i drugi sadržaj. Takav je upravo kanal Lilly Singh koju Lejla K. prati od svoje dvanaeste godine, a Lilly sada vodi i Late Night Show što Lejlu posebno raduje: “Ona je prva biseksualna ne bijela žena koja vodi Late Night Show u Sjedinjenim Američkim Državama u moru bijelih heteroseksualnih muških voditelja. Drago mi je što ćemo napokon imati novi pogled na svijet, a koji nije iz perspektive privilegovanih muškaraca, ali i što djevojčice diljem svijeta mogu vidjeti jednu uspješnu mladu ženu koja stoji rame uz rame s njima i što im ona može biti uzor.”

Amela P. navodi, kako kaže, malo penzionarsku seriju “Frenkie and Grace” u kojoj Martin Sheen i Sam Waterston glume gej par. “Zašto su meni bitni kao gej likovi i serija kao takva? Jer fokus serije nije na izlasku iz ormara. Serija se fokusira na život poslije razvoda dvije seniorke koje su potpuna suprotnost jedna drugoj, te bračni život novonastalog bračnog gej para te porodičnu dinamiku ostalih članova. Serija zapravo približava na humorističan način život gej bračnog para iz perspektive penzionera i koliko je zapravo brak smiješno jednak bez obzira da li si gej ili ne.”

Ovu godinu definitivno možemo slaviti kao veliki upliv LGBTI serija i sadržaja, a samo jedne od tih su Pose, Mindhunter, Brooklyn Nine, Doom Patrol, Years and Years i Euphoria. Nadamo se da će i iduća godina biti jednako plodonosna, sa novim pristupima seksualnosti i rodnim identitetima, kao i da kreatori/ce neće padati u zamku “samo jedne priče”, odnosno pisati ih samo iz perspektive njihovog seksualnog ili rodnog identiteta.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!