Koje to LGBTI filmove možete pogledati na 23. Sarajevo Film Festivalu

11. 08. 2017

Večeras će u Narodnom pozorištu u Sarajevu početi 23. Sarajevo film festival. Festival će biti otvoren filmom “Druga strana nade” Akija Kaurismäkija. Film „Druga strana nade“ je premijerno prikazan na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio najznačajniju nagradu za režiju Srebrenog medvjeda, izazivajući jednako oduševljenje i kod publike i kod filmskih kritičara.

Nedvojbeno se radi, kako kritičari opisuju Kaurismäkijevo djelo, o gorkoj-slatkoj drami, koja, pričajući o aktuelnoj, mračnoj temi izbjeglištva, zapravo govori o snazi iskrenog, ljudskog suosjećanja i to s humorom, kroz mnoštvo nezaboravnih tužno-smiješnih karaktera i situacija. Hroničar marginaliziranih glasova, kako kritičari često nazivaju Kaurismäkija, ovim filmom je još jednom potvrdio svoj izuzetni talent da jednostavnim i nepretencioznim filmskim jezikom dopre do srca publike. Sarajevskoj publici ostvarenje Akija Kaurismäkija predstaviće glumci Simon Al-Bazoon i Sherwan Haji.

Kao i prethodnih godina, pregledale smo bogat i zanimljiv program Festivala (kojeg možete pronaći ovdje), te vam predstavljamo filmove čija tematika se dotiče prava i života lezbjeki, gej, biseksualnih, trans i interspolnih osoba.

Film “Chavela”

Već u subotu, 12. augusta u 21h, na lokaciji Sarajevo Summer screen (Hamdije Kreševljakovića) možete pogledati dokumentarni film “Chavela”.

Pjevačica Chavela Vargas stekla je slavu u Meksiku, a zatim postala poznata i širom svijeta, prvenstveno zahvaljujući vlastitoj interpretaciji tradicionalnih meksičkih pjesama – rancherasa. Ove pjesme mahom su komponovali muškarci, a većinom govore o neostvarenoj ljubavi, umoru od života, te o usamljenosti. Chavela ih je izvodila svojim specifičnim, istovremeno grubim i ranjivim glasom, i uz jedinstven osjećaj za ritam. “Muški” izgled i crveni pončo doprinosili su njenoj jedinstvenosti. U Acapulcu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka bio omiljena destinacija bogatih i slavnih ličnosti iz svijeta politike i kulture, Chavela se susretala sa mnogim zvijezdama, a svojim šarmom i iznimnom ljepotom privlačila je pažnju poznatih, poput Fride Kahlo i Ave Gardner. Nakon trinaestogodišnje pauze, uzrokovane ovisnošću o alkoholu, Chavela se devedesetih godina prošlog vijeka spektakularno vraća pod svjetla reflektora kao muza umjetnika i reditelja, pa i Pedra Almodóvara. Služeći se Chavelinim neobjavljenim materijalima, kao i intervjuima s njom i njenim savremenicima, kolegama i partnericama, ovaj film ocrtava topao portret harizmatične i jedinstvene umjetnice koja je tokom cijeloga života, okončanog 2012. u 93. godini, otvoreno pokazivala vlastitu homoseksualnost.

Film “Mathias” Izvor: http://clarastern.at/work/mathias/

U ponedjeljak, 14. augusta, u 11:30 (Art Cinema Kriterion) u sklopu takmičarskog programa studentski film, kao četvrti po redu, bit će prikazan kratki film “Mathias”. Mathias je nekada bio Magda, ali njegove radne kolege to ne trebaju znati. Novi posao je još jedan korak u Mathiasovom životu s novoizabranim identitetom. Iako je njegova odluka o promjeni spola bila ispravna, ona u sve većoj mjeri izaziva teške posljedice. Situacija je slična i u njegovoj dugogodišnjoj vezi s partnericom Marie.

Film “Mr. Gay Syria” Fotografija: Les Films D'Antoine/Coin Film/Toprak Film

Istog dana, 14. augusta, u 21:45 (Multiplex Cinema City – sala 1) možete pogledati film Mr. Gay Syria. Husein radi kao frizer u Istanbulu i vodi dvostruki život rastrzan između konzervativne porodice i vlastite homoseksualnosti. Mahmoud je osnivač sirijskog LGBTI pokreta i živi u Berlinu kao izbjeglica. Ono što ih spaja jeste zajednički san da učestvuju na međunarodnom natječaju ljepote kako bi pobjegli od monotonije svakodnevnog života i prestali se osjećati nevidljivim. Hoće li uspjeti ostvariti svoj san, ili će ga izbjeglička kriza i oštre reakcije na homoseksualnost u muslimanskom društvu razbiti u paramparčad?

Ova tri filma su u svojim opisima eksplicitno istakla i LGBTI tematiku, ali vjerujemo da ćete u bogatom programu ovogodišnjeg SFF-a vidjeti više od ova tri filma, koja će kroz svoje radnje govoriti, između ostalog, i o životima LGBTIQ osoba.

Svakako preporučujemo i SFF-ov Dan ljudskih prava, koji će biti održan u ponedjeljak (14. augusta) u sklopu kojeg će u Multiplexu Cinema City biti prikazan film “Božanski poredak” rediteljice Petre Volpe, nakon kojeg će biti održana diskusija na temu „Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?“.

Želimo vam dobre filmove i ugodan provod.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!