Kosovski sud potvrdio pravo na promjenu imena i spolne oznake transrodnom muškarcu

Osnovni sud u Prištini potvrdio je pravo Blertu Morini, transrodnom muškarcu, da promijeni ime i oznaku spola u ličnim dokumentima, što je veliki korak za transrodnu, ali i cijelu LGBTIQ zajednicu na Kosovu.

S odlukom u svojim rukama, u ponedjeljak (20. januara), Blert je otišao u općinu Đakovica kako bi službeno zatražio nove dokumente. To je institucija koja je prije dvije godine odbila njegov zahtjev da promijeni ime iz “Blerta” u “Blert” i oznaku spola iz F (Žensko) u M (Muško), nakon čega je otpočela Blertova borba.

Blert je oduševljen što se ovom poglavlju njegova života bliži kraj. “Bilo je trenutaka kada je postalo previše za izbalansirati posao, tranziciju, sav pritisak društva, a zatim i medija”, kaže on. “Počeo sam da mislim da ne govorim ništa novo. Kao da samo ponavljam stvari i dosadio bih sam sebi. “

Na neusklađenost dokumenata sa njegovim rodnim identitetom posebno ga je podsjećao svaki prelazak granice, gdje bi proveli detaljnu istragu nad njim.

U aprilu 2018. godine, Blert je podnio zahtjev za promjenu imena i spolne oznake u Uredu civilnog registra u svom rodnom gradu Đakovici. Mjesec dana kasnije, kada su ga obavijestili da je njegov zahtjev odbijen, svoj je slučaj odmah objavio putem medija.

Zbog pažnje koju je dobio u svojoj borbi protiv države, često osjeća da mu je slučaj skrenuo pozornost sa uloge koju ima u Centru za ravnopravnost i slobodu (CEL), organizaciji za prava LGBT osoba u kojoj je izvršni direktor.

“Odluka je također važna, jer sada me više neće pozivati mediji da pričam samo o svom slučaju, čime sam slučajno činio nepravdu prema svom ostalom radu CEL-a”, kaže on.

Ovo je drugi slučaj u kojem su kosovski sudovi presudili u korist zaštite prava transrodnih osoba. Naime 2018. godine Žalbeni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda u Prištini, kojom je potvrđeno pravo anonimne podnositeljice zahtjeva da promijeni svoje ime i spolnu oznaku u skladu s njenim rodnim identitetom.

Izvor: kosovotwopointzero.com

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!