Kuba otvara put za legalizaciju istospolnih brakova

09. 01. 2019
Mariela Castro, kćerka bivšeg kubanskog predsjednika Raula Castra i direktorica Državnog centra za seksualnu edukaciju (CENESEX) na paradi ponosa u Havani, 12. maja 2018. godine

Izvor: GayEcho
Foto: NBC News / Yamil Lage / AFP – Getty Images

U novoj godini, kada Kuba slavi šest decenija od pada Batistinog diktatorskog režima i pobjede revolucije, ova zemlja dobit će novi ustav, prvi poslije usvojenog u jeku hladnog rata 1976. godine.

Referendum na kojem će građani i građanke Kube potvrditi novi osnovni zakon, u kojem se i dalje zadržava komunistički jednopartijski sistem, ali prvi put priznaje privatna svojina i postepeno otvara put za legalizaciju istospolnih brakova, zakazan je za 24. februar.

U toku javne rasprave najviše kontroverzi je u javnosti izazvao član 68, koji je brak definisao kao zajednicu dvije osobe, a ne muškarca i žene, kao što piše u ustavu iz 1976. godine. Kako su javili kubanski mediji, na taj član ustava je stiglo najviše komentara građana i građanki, i većina njih je tražila da se član 68 izostavi, što je i urađeno u konačnom prijedlogu koji je usvojio parlament.

Vlada je, ipak, obećala da će pitanje istospolnih brakova riješiti novi porodični zakon, koji će se također naći na referendumu u naredne dvije godine. I sam predsjednik Miguel Díaz-Canel, kada je stupio na dužnost predsjednika, najavio je da će se boriti za rješavanje tog problema i eliminaciju bilo kakvog nasilja u društvu.

Na izostavljanje ovog spornog člana reagovala je i najveća promoterka LGBT populacije na Kubi, Mariela Castro, ćerka Raula Castra.

– Borba se nastavlja. Hajde prvo da kažemo “da” novom ustavu. A onda da zbijemo redove i donesemo porodični zakon koji će biti napredniji od ustava – poručila je Marija Kastro preko “Fejsbuka”.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!