Marvel predstavio novu junakinju – mutantsku drag queen Shade

10. 01. 2019

Izvor: Pink News
Foto: Marvel Comics

Marvel je predstavio prvog drag queen superheroja svih vremena, a u pitanju je mutantkinja Shade. Ona se prvi put pojavila u četvrtom izdanju Marvelovog novog stripa Iceman, i pripada skupini X-Men.

Shade su kreirali autovani gej i scenarista Marvel Comicsa, Sina Grace, te umjetnik Nathan Stockman. Ona se prvi put pojavljuje u četvrtom nastavku Icelamana, tako što iskoristi svoje supermoći da se teleportira na prvu ikad paradu ponosa mutanata – fantastični novi dodatak u Iceman stripovima – na kojoj preuzima ulogu voditeljice programa. Shade se ponovo pojavljuje u petom nastavku Icemana, koje je objavljeno u srijedu, 9. januara.

U razgovoru sa magazinom The Advocate, scenarista Grace je rekao da je želio da ovaj nastavak Icemana – stripa koji prati dogodovštine prvog Marvelovog gej superheroja Icemana, koji se autovao 2015. godine – otvori oči publici i pokaže im čitav spektar queer narativa.

“Zaista sam želio da ovo izdanje čitateljima i čitateljicama pokaže nove i bolje priče o queer iskustvu i kako ono izgleda kada si mutant i super heroj. Postoji milion različitih queer perspektiva, i mi smo samo zagrebali površinu.”

Shade je još jedna u nizu drugih drag superheroja. Prošle godine, Netflix je predstavio animiranu seriju Super Drags, u kojoj su tri glavna lika drag queen superheroine. Serija se fokusira na tri gej muškarca koji tokom dana rade u robnoj kući, dok se navečer pretvaraju u drag superheroje. Seriju je producirao brazilski odjel Netflixa, no nije to bila jedina animirana serija u 2018. godini koja se fokusirala na drag queens.

Drag Tots, u kojoj glumi RuPaul, zajedno sa nekoliko drag kraljica iz njegovog showa Ru Paul's Drag Race, predstavljena je u junu. Bianca Del Rio, Adore Delano, Latrice Royale, Valentina, Bob the Drag Queen i Detox su dijelom ovog drag crtića za odrasle, koji je prikazivan u SAD-u. U seriji Drag Tots drag heroine su prikazane kao mala djeca: Dina Saur, Roxy Moron, Lady Liber T, Arugula i Donatella Mewhattodoo, koje koriste svoje “glitter moći” da izazovu toksičnu mainstream kulturu.

RuPaul, koji je producent serije, daje glas liku Corny the Unicorn.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!