Lana Wachowski ulazi u historiju kao prva autovana trans rediteljica blockbustera

26. 08. 2019

Izvor: Pink News, Variety
Priredila: Redakcija
Foto: Getty

Lana Wachowski je prva autovana trans osoba koja će režirati veliki holivudski blockbuster. Nakon dugo spekuliranja, prošle je sedmice objavljeno da će Lana režirati novi, četvrti nastavak slavnog distopijskog filma Matrix, čija su tri prethodna nastavka zaradila 1.6 milijardi dolara u SAD-u.

Lana i njena sestra Lilly (Larry i Andy Wachowski prije tranzicije, obzirom da su obje trans žene) su zajedno napisale i režirale inicijalnu Matrix trilogiju čiji su filmovi izlazili u periodu iz 1999. i 2003. godine, prije nego što se ijedna od njih autovala kao trans osoba.

Na posljednjem najavljenom filmu Lana će raditi bez sestre, jer je Lilly odlučila da se ne pridruži radu na ovom filmu. “Mnoge od ideja koje smo Lilly i ja istraživale prije 20 godina o našoj stvarnosti su danas još relevantnije”, izjavila je Lana za Variety. “Jako sam sretna što će se ovi likovi vratiti nazad u moj život i zahvalna za još jednu šansu da radim sa svojim sjajnim prijateljima i prijateljicama.” Na scenariju za Matrix 4 Lana je također radila sa bosanskohercegovačkim piscem sa američkom adresom, Aleksandrom Hemonom, a pridružio im se i još jedan scenarista, David Mitchell.

Izvori kažu da će produkcija filma krenuti početkom 2020. godine. Potvrđeno je da će Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss reprizirati svoje uloge kao Neo i Trinity u četvrtom nastavku.

Matrix prati priču o hackeru koji otkriva da je čovječanstvo zarobljeno u simuliranoj stvarnosti. Godinu dana nakon što je film izašao, pojavili su se komentari da je tema filma alegorija za trans iskustvo života. Dr. Eleanor Amaranth Lockhart tada je izjavila da se film bavi “stvarima koje su tipične za trans iskustvo, a koje nisu sexy”. Ove teme uključuju odnos između trans i cis društava, vječnu borbu koja dolazi sa potvrđivanjem vlastitog identiteta i “neodoljivi osjećaj da morate promijeniti nešto u svom životu ili će se sve raspasti”.

Lilly Wachowski osvrnula se na ovu interpretaciju filma dok je sa sestrom preuzimala GLAAD nagradu koja im je dodijeljena 2016. godine. “Lanin i moj rad se posmatra kritički i kroz naše trans identitete. To je dobra svar, jer je odličan podsjetnik na to da umjetnost nikad nije statična. I dok su ideje identiteta i transformacije kritične komponente našeg rada, čvrsta podloga na koju se oslanjaju sve naše ideje je ljubav.”

Posljednjih godina Lana i Lilly su najviše poznate po seriji Sense8 koju su radile za Netflix, a koja je hvaljena za inkluziju LGBT+ likova i tema. Serija je otkazana 2017. godine i kratko se vratila za dugometražno finale 2018. godine.

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!