Lezbejke u BiH vole novu sezonu The L Word: Generation Q

Legenda kaže da je davne 2004. neka divna lezbejska duša iz Hrvatske poslala par DVD-ova (CD-ova?) sa cijelom prvom sezonom The L Worda u Bosnu i Hercegovinu. Ruta je vodila od Osijeka, preko Zenice pa sve do Sarajeva, gdje su DVD-ovi završili u sigurnim rukama Sarajke, starijim članicama zajednice poznate kao Neve, ili Internetowska. (Doduše, nije sigurno da li su to bila dva aliasa ili pak samo jedan.) Legenda ne daje detalje o tome kako su DVD-ovi našli svoj put do svake sarajevske lezbejke, ali postoje podaci da se tokom druge polovine 2004. i 2005. godine u Sarajevu i široj okolini opasno povećao broj zahtjeva za frizurama a la Shane, što je lokalne frizere_ke tjeralo u očaj jer je podrazumijevalo brutalno istanjivanje kose.– ovako je 2019. godine u Sarajevu najavljeno zajedničko gledanje nove sezone kultne lezbejske serije The L word.

Deset godina kasnije, nakon što je u mislima ostalo samo vraćanje na omiljene sezone i ponovno gledanje, na male i velike ekrane nam je došla The L Word: Generation Q! Neke generacije su u kasnim tridesetim gledale prve sezone omiljene nam lezbejske serije, neke su svoje tinejdžerske dane početkom dvijehiljaditih upotpunile njom, a neke, malo mlađe, tek će retrospektivno pogledati svih šest sezona i živjeti uz novu generaciju Q. Naravno, nekima se neće dopasti, neke će se oduševiti, kao što to biva sa bilo kojom serijom. Ipak, ima nešto u ovoj seriji što kod lezbejki nadilazi objektivnu kritiku i ostavlja subjektivnu povezanost sa lezbejskim likicama i životima u ovoj seriji.

Sinoć se, pomalo stidljivo ali mnogo uzbudljivo, okupilo dvadesetak lezbejki i queer žena da zajedno pogledaju prvu epizodu nove sezone. Čini mi se da je generalni zaključak ipak pozitivan, ma koliko je postojalo bojazni da samo tri protagonistice iz prethodnih šest sezona neće biti dovoljne da vrate sjaj lezbejskog života u Los Angelesu. Međutim, Bette, Alice i Shane, uz pratnju novih generacija, su lezbejske oči ispunile uzbuđenjem, smijehom i srećom.

Pitala sam neke od njih kako su doživjele novu sezonu.

“Serija me definitivno vratila unazad par godina kada sam tek počela da otkrivam svoju seksualnost. Bila je to prva serija koja mi je zapravo pokazala da je sasvim okej biti gej, da ćeš i dalje imati posao, prijatelje/ice i porodicu. Jedva čekam sljedeće epizode!” – kaže nam Ilvana.

Monika i njene prijateljice nam kažu da su uz večeru nakon sinoćnje projekcije pričale i zaključile da im je bilo pravo uzbuđenje vidjeti Bette, Alice i Shane ponovo, s obzirom da su u periodu njihovog prihvatanja vlastitog lezbejstva one bile jedina dostupna lektira, pa su na neki način odrasle s njima. “Vidjeti ponovo sve te likove, sa svima vama, je bilo još bolje. Super su i novi likovi isto, brzo su nam se uklopili u čitavu priču. Ja sam lično mislila da će mi ti novi ljudi sada biti čudni jer se emocionalno vežem za serije. 😀 I moj lični strah je bio kako će se sada nastaviti sva ta radnja nakon toliko godina, a da se ne promijeni čitava atmosfera serije i njihovi odnosi, ali mislim da su to sve super odradili i uklopili neke nove aktuelne teme, kao da ustvari nije bila ovolika pauza od zadnje epizode. Samo… ko je ubio Jenny Schecter?!”

Sandu je gledanje novog The L Worda bukvalno vratilo na početak 2000-ih, kada je bila dijete i kad je, kako kaže, krišom naveče na OBN-u (iza 23h) gledala kako se žene ljube (šok i nevjerica!). “Uvijek sam skeptična kada su u pitanju nove sezone omiljenih serija, jer često budu loše, ali nakon gledanja prve epizode uopšte nisam razočarana i jedva čekam da vidim šta će se dalje dešavati! Novi likovi i novi životi starih likova mi za sada izgledaju interesantno. Kako kažu, pročitaj omiljenu knjigu u različitoj životnoj dobi, pa izgleda da je došlo vrijeme da to uradim i za seriju. Makar mi je seks izmedju dvije žene sada normalna stvar, a drame poput njihovih malo jasnije, pa da vidimo šta će dalje biti. Organizujte ovo stalno, sa cukom, ofc. :-)”
Za kraj razgovora sa ženama koje su sinoć dijelite prostor i zajedno osjetile prvu epizodu The L word: Gereration Q, Emina Bošnjak kaže: “Originalni The L Word sam pratila kroz svoje dvadesete godine, i uz seriju doživljavala svoje prve ljubavi i razočarenja, životne drame, ali i najbolje zabave i smijeh. Sinoćnja prva epizoda reboota serije me podsjetila zašto, kako i koliko obožavam biti dijelom zajednice žena koje vole žene. Nisam mislila da ću biti toliko uzbuđena, ali sam se pred samo prikazivanje osjećala kao da mi je opet 21 godina i kao da je čitav moj lezbejski život predamnom.”
Piše: Lejla Huremović/Redakcija portala

Komentari

komentara

Mapa organizacijaMapa organizacija, institucija, centara i drugih ustanova u Bosni i Hercegovini koje pružaju adekvatnu potporu, pružaju usluge i/ili su senzibilizirane za rad sa LGBTI osobama

Kontaktirajte nas!